21 de elevi din raionul Nisporeni au participat la etapa raională a concursului ”Izvoarele Înțelepciunii”

21 de elevi din raionul Nisporeni au participat la etapa raională a concursului ”Izvoarele Înțelepciunii”

Într-o societate în care mare parte tinerii pot fi mai des întâlniţi cu gadgeturi şi telefoane în mâini, mai sunt şi din cei care răsfoiesc cu mare drag şi cărţile. 21 de elevi din raionul Nisporeni au participat astăzi la etapa raională a concursului ”Izvoarele Înțelepciunii”. În cadrul acesteia, adolescenţii au trebuit să răspundă la mai multe întrebări, legate de creațiile marelui scriitor, Camil Petrescu. Evenimentul a avut loc la biblioteca raională.

Participanţii la concurs spun că pregătirile pentru competiţie au fost o adevărată povară pentru ei. Asta pentru că bibliotecile din localităţi duc lipsă de cărţile lui Camil Petrescu, iar în acest condiţii, singura soluţie găsită a fost internetul. În cadrul concursului aceştia au avut două probe în scris şi alte trei orale.

”La noi în bibliotecă am avut doar o singură carte, restul le-am avut doar rezumatele. Asta mi-a fost cam greu și acum unele întrebări, dar chiar nu găseam răspunsul.”

”Am venit la acest concurs să capăt experiență, să-mi arăt cunoștințele, să mă remarc în societate. La noi în gimnaziu nu s-au găsit cărțile, am plecat la biblioteca pentru copii, acolo am găsit trei dintre romane și a patra opera am citit-o doar de pe internet.”

”Prima etapă a fost mai grea puțin, dar pe urmă nu am înțeles două întrebări, dar apoi m-am acomodat. Doamna bibliotecara mi-a dat o carte și am mai citit de pe internet, am mai răsfoit.”

Alături de participanţi, cu sufletul la gură au stat bibliotecarele, care au venit să îşi susţină elevii. Una din acestea este şi Maria Vrabie din Seliște.

”Am venit cu elevii pe care i-am pregătit. Nu sunt cărțile, dar m-am interesat, am cumpărat cartea care nu au fost, am venit la biblioteca raională, am împrumutat pe trei zile o carte. Îmi pare că mereu am emoții și mai mute decât copii cu care mă prezint,” a spus bibliotecara satului Seliște, Maria Vrabie.

Jurații susțin că elevii s-au pregătit bine pentru concurs. Mai mult decât atât, aceştia afirmă că datorită particpanţilor au aflat şi lucruri noi despre poet.

”Deși opera lui Camil Petrescu nu este o operă foarte complicată, totuși este nevoie să fie lecturată, este nevoie ca să fie cunoscută, elevii au dat dovadă de cunoștințe, am aflat și eu la rândul meu multe lucruri interesante despre viața și activitatea lui Camil Petrescu,” a menționat profesoara de limba și literatura română, Sabina Marian.

Cei mai buni elevi se vor alege cu premii băneşti alocate din bugetul Consiliului Raional.

”Anul acesta premiul mare, elevul se va învrednici de premiul mare în valoare de 350 de lei, premiul întâi 300 de lei, premiul doi 250 de lei și două premii în valoare de 200 de lei, avem și mențiuni de participare care vor fi a câte 80 de lei. Bugetul este din bugetul rational,” a comunicat specialistul principal Secția cultură și turism a Consiliului Raional Nisporeni, Tatiana Mititelu.
Câştigătorul concursului va pleca la etapa republicană a concursului, care  se va desfășura pe 18 mai la Chişinău. Acolo, acesta va lupta pentru premiul mare, o vacanţă în România. Concursul literar „ Izvoarele înţelepciunii” adună copii pasionaţi de lectură, care își demonstrează cunoştinţele acumulate din cele citite. Acesta este organizat de către biblioteca națională pentru copii ”Ion Creangă”  din Republica Moldova în colaborare cu bibliotecile din raioane.