70 de ani de la cel mai mare val de deportări staliniste. Biblioteca publică raională găzduiește o expoziție de cărți cu povestiri ale deportaților

70 de ani de la cel mai mare val de deportări staliniste. Biblioteca publică raională găzduiește o expoziție de cărți cu povestiri ale deportaților

Astăzi s-au împlinit 70 de ani de la cel mai mare val de deportări staliniste organizate în Basarabia. Cu acest prilej, biblioteca publică raională a organizat o expoziție de cărți, ce au la bază istoria ridicării locuitorilor țării noastre, cronografia, dar și povestiri ale deportaților.

Expoziția de cărți ”Calvarul Deportărilor din 5-6 iulie 1949” cuprinde mai multe istorii ale basarabenilor ridicați, a familiilor înstărite care erau supranumiți ”chiaburi”  sau a altor persoane, care erau suspectate de colaborare cu statul român, dar și alte categorii de deportați.

”Biblioteca publică raională a organizat o expoziție de publicații cu ocazia împlinirii a 70 de ani de la noaptea neagră a deportărilor. Expoziția se numește ” Calvarul deportărilor din 5-6 iulie, 1949,” a spus bibliotecara, Zinovia Popa.

Galeria de cărți cuprinde diverse publicații, printre care nisporenienii au ocazia să citească chiar despre rudele lor ce au fost deportate în Siberia.

” Noi în bibliotecă avem așa publicații cum ar fi ”Cartea Memoriei”. În această carte se vorbește în deosebi de raionul Nisporeni cu toate satele unde sunt introduși toți locuitorii, care au fost deportați în noaptea de 5 spre 6, adică nu numai ei, 5 spre 6, dar începînd din anul 1940,” a comunicat bibliotecara, Zinovia Popa.

De asemenea, utilizatorii bibliotecii publice raionale ce sunt interesați de destinele represaților din perioada regimului stalinist ar putea afla mai multe informații chiar de la angajații bibliotecii.

”Vecini cu noi erau familia Crudu, Sava Crudu și Varvara Crudu, ei erau o familie înstărită, copii nu au avut. Când au fost deportați au găsit un depozit, unde erau două butoaie, unul plin cu gaz lampant, undeva cam 100 de litri și alt butoi era cu sare de bucătărie,” a povestit directoarea bibliotecii publice raionale, Elizaveta Tîmbur.

Vernisajul este adresată tuturor cititorilor și va dura timp de două săptămâni.