Au îmbrăcat echipamentul de pompier și au concurat în cadrul competiţiei „Şcoala securităţii”. Zeci de elevi au învățat ce trebuie să facă într-o situaţie excepţională

Au îmbrăcat echipamentul de pompier și au concurat în cadrul competiţiei „Şcoala securităţii”. Zeci de elevi au învățat ce trebuie să facă într-o situaţie excepţională

Peste 80 de copii din din Nisporeni, Călărași, Strășeni dar și Ungheni, participă la Școala Securității, concurs  organizat de pompieri și salvatori. Startul etapei regionale a competiției a fost dat astăzi la Ungheni. În prima zi de concurs, participanții au avut misiunea de a trece cu brio peste mai multre probe printre care mânuirea stingătorului dar și acordarea primului ajutor medical în caz de necesitate.

Cei 12 elevi ai Liceului Teoretic “Mircea Eliade” din Nisporeni, care participă la marele concurs spun că s-au pregătit mult pentru a pleca acasă cu premiul mare. După ce acum câteva zile au fost instruiți de pompieri cum să facă față unui incendiu, astăzi, aceștia și-au aplicat cunoștiințele învățate. Asta pentru că în cadrul probelor, elevii au trebuit să arăte cum trebuie să procedeze în situații de risc. Participanții spun că au avut emoții mari.

Este o experiență nouă pentru mine, sunt lucruri noi și interesante aici, sunt mai mari emoțiile.”

Am foarte mari emoții și pozitive, dar și negative, emoțiile pozitive sunt pentru că mă bucur să fiu aici, mă simt norocoasă, iar cele negative pentru că un pic îmi este frică de concurență.”

Alături de elevii din Nisporeni au fost și salvatorii, care le-au ținut pumnii.

”Pe parcursul antrenamentelor au dat dovadă că sunt pregătiți au avut antrenamente cu echiparea, cu mânuirea stingătorului, ghidează, salvează precum și pista cu obstacole care va fi în cadrul concursului,” a menționat șeful Serviciului Protecția Civilă Nisporeni, Igor Josan.

Și ceilalți participanți spun că au trăit mari emoții.

Când a fost propus concursul adică diriginta ne-a propus, eram așa un pic, adică ce va fi, hai să încercăm dar nu credea că va fi atât de dificil, când am ajuns acolo și am ajuns la antrenamente, am văzut mi-am dat seama că meseria pe care o au oamenii respectiv, este dificil, dar în același timp și foarte interesantă.”

Concurența aici este mai mare decât la Strășeni, pentru că concuram între noi și nu ne străduiam atât de mult, dar aici cred că suntem mai puternici împreună. Să învățăm cum să ne protejăm în cazuri excepționale și desigur ca să îmi fac noi prieteni.”

”Fiind în calitate de căpitan astăzi la acest concurs emoțiile sunt mari, trebuie să fii întotdeauna precaut, să retrăiești pentru fiecare participant. Desigur aici este un pic mai multă presiune, trebuie să ne grăbim să ne străduim să nu ne greșim.”

  Scopul acestei competiţii este de a consolida spiritul de echipă al copiilor, dar și să îi ajute pe cei mici să identifice de unii singuri soluții în situații de risc.

” În primul și în primul rând, în viziunea mea scopul și în viziunea colegilor mei care au inaintat acest proiect de la inspectoratul general de situație de urgență a fost pentru a reduce riscurile ca persoanele, atât tinere cât și chiar copii de pe băncile școlii de la liceu, gimnaziu să fie  pregătiți pentru acordarea primului ajutor sau cel puțin cum trebuie să anunțe o situație excepțională,” a spus șeful Serviciului Resurse Umane a DSE Ungheni, Ludmila Scutaru.

Mâine, participanții vor avea încă trei probe. Echipa câștigătoare va pleca la etapa națională a acestui concurs.