Biroul de Probațiune Nisporeni împreună cu poliția locală au organizat o acțiune de prevenire a violenței în familie

Biroul de Probațiune Nisporeni împreună cu poliția locală au organizat o acțiune de prevenire a violenței în familie

Aproape 300 de persoane din raionul Nisporeni au avut de suferit de la începutul anului  în urma violenței în familie. Numărul, însă este mult mai mare în realitate, întrucât multe dintre  victime ascund agresiunea. Pentru a reduce cifrele îngrijorătoare, dar și pentru ca toate cazurile să fie denunțate, oamenii legii au informat locuitorii urbei despre acest fenomen în cadrul unei campanii naționale.

”Avem o campanie ”Violența în familie, oprește violența în familie” și vă rugăm, dacă cunoașteți cazuri de violență în familie asupra femeilor, copiilor, să ne anunțați la cel mai apropiat post de poliție sau la serviciul 112.”

Unii dintre locuitorii orașului Nisporeni afirmă că nu au avut de suferit în urma violenței în familie. Dar prietenele sau rudele lor au fost bătute de către soți, iar urmările au fost grave și de durată.

„Nu sunt bărbați, nu poți să dai într-o femeie, din simplu motiv că ai nervi sau ești tensionat”.

„Am întâlnit acest fel de caz, nu la mine în familie, la niște prieteni, care mi s-a părut destul de urât. Cred că este cel mai urât lucru care s-ar putea întâmpla”.

Bine că se muncește și nu dă Doamne la nimeni, violență în familie.”

Grav este și faptul că sunt bătuți și copiii.

„Nu este normal ca părinții să-și lovească copiii. Tot timpul discutăm pașnic, spunem unde greșesc și spunem unde trebuie de mai lucrat”.

Acțiunea, organizată de Biroul de Probațiune Nisporeni împreună cu poliția locală, a avut loc în cadrul campaniei ”16 zile de activism împotriva violenţei în bază de gen”.

„Noi am ieșit cu voluntarii din cadrul Biroului de Probațiune, cu Inspectoratul de Poliție pentru a sensibiliza opinia publică despre acest flagel, care cu părere de rău, este în creștere. Femeile sunt abuzate, dar cu părere de rău acest flagel este ascuns. Este o frică, de aceea și scopul nostru este ca lumea să nu tacă, orice abuz, în familie, în stradă, în școli, să fie sesizat,” a afirmat consilierul de probațiune al BP Nisporeni, Eudochia Munteanu.

Campania se va desfășura până în data de 10 decembrie pe întreg teritoriul Republicii Moldova.