Blajinii, marcați cu mare fast în satul Vulcănești. Romii au întins mese copioase și chiar au încins grătare lângă morminte

Blajinii, marcați cu mare fast în satul Vulcănești. Romii au întins mese copioase și chiar au încins grătare lângă morminte

Dacă unii au sărbătorit Paștele Blajinilor mai modest, nu este și cazul romilor din satul Vulcănești. Mese doldora de bucate alese, fum şi grătare încinse printre morminte – astfel sătenii i-au pomenit pe răposați. Unii dintre  aceștia au decis în acest an să aducă o noutate de Blajini și au pus pe mese mâncare japoneză. Nelipsite au fost și băuturile fine.

Unii romi au cheltuit sute de euro pentru a întinde mese pline cu bucate. Ajunși la cimitir, aceștia au început să scoată din coșuri diverse bunătăți precum pește roșu, fructe exotice dar și băuturi scumpe. În ce privește pomenele, aici, aceștia s-au cam zgârcit și s-au limitat la tradiționalele prosoape și băsmăluțe.

Stăm la masă cu vecinii, dacă am vecin bun șăd cu dânsul la masă. Prietenii, neamurile ne îngrămădim, eu am spus cum se sărbătorește la  moldoveni, așa și la țigani, n-are importanță.”

Vrem să facem frigărui, ceva de mâncare. – Așa în fiecare an faceți? – În fiecare an da, ne străduim, bodaproste totul e bine, e normal, acuș trebuie să vină preotul, îl așteptăm. Ce dă toată lumea, aceea dăm și noi, mâncare, ștergare, băsmăli, câte o haină.”

Mâncăruri diferite, câte un șervețel, câte o cămășuică tot, câte o pereche de ciorapi tot dăm de pomană.”

Romii nu au ezitat să încingă grătarele chiar printre morminte.

Tradiția e ca și în toată țara, fiindcă suntem creștini ortodocși. În primul rând, se dă de pomană o pască, o ceașcă, o cană, o farfurie sau alte lucruri, după tradiție și după învățăturile bisericești.”

Noi suntem neamuri, tot satul suntem rude. – Sărbătoriți prin grătare? – Da. – Ce faceți aici? – Acuș carnea o punem. La noi oamenii din fală câte mai multe pomene dau.”

Carne de porc și mai este și de vită. – O pregătiți pe toată aparte? – Aparte, aparte facem prima asta și apoi o scoatem pe cealaltă. – Crezi că este normal să se facă grătar în cimitir? – Nu știu, dar cred că e normal să mănânce lumea.”

Preotul Dumitru Para spune că la romi tradițiile puțin se diferă decât la alte etnii.

”Satul Vulcănești este un sat cu foarte multe obiceiuri, măcar că este un sat de romi, însă au obiceiurile lor, romii au obiceiurile lor care se diferă de obiceiul moldovenesc. – Anume care este acest obicei? – Păi, la noi nu se fac atâtea pomeni, ceea ce se fac la dânșii, la dânșii au obiceiuri care sunt ieșite câte odată din comun,” a spus preotul Dumitru Para.

Potrivit datelor oficiale, în țara noastră locuiesc aproape 13 mii de romi.