Campania de sensibilizare „Sfidează virusul, nu oamenii” a ajuns și la Nisporeni. Oamenii au avut posibilitatea să se testeze gratuit la infecția HIV/SIDA

Campania de sensibilizare „Sfidează virusul, nu oamenii” a ajuns și la Nisporeni. Oamenii au avut posibilitatea să se testeze gratuit la infecția HIV/SIDA

Campania de sensibilizare, lansată în contextul zilei internaţionale de comemorare a persoanelor decedate de SIDA, numită şi „Ziua Lumânărilor Aprinse”, a ajuns și în raionul Nisporeni. „Sfidează virusul, nu oamenii”, cu acest mesaj au venit voluntarii de la organizația nongurvenamentală “Inițiativa pozitivă”, care astăzi, le-au povestit oamenilor despre cum s-ar putea proteja de infecția HIV/SIDA. Mai mult decât atât, organizatorii le-au oferit nisporenienilor posibilitatea să se testeze gratuit.

Anul trecut, două persoane din raionul Nisporeni au murit după ce au cedat în fața acestei boli.

De dimineață, la cabinetul mobil al volunatarilor, amplasat în centrul orașului Nisporeni, au venit zeci de oameni, care nu au ezitat să se testeze. Nisporenienii recunosc că astfel de campanii sunt binevenite întrucât nu toți cunosc cum ar putea lua acest virus dar și consecințele acestuia.
Dat fiind faptul că în societatea noastră persistă neinformarea în rândul tinerilor în legatură cu infecțiile cu transmitere sexuală acest test are drept ca scop prevenirea infecțiilor cu transmitere sexuală precum virusul HIV care cunoaștem că cauzează boala SIDA.”
E foarte bine că se face acest lucru că poate altul când e cu bani nu are și așa este foarte bine.”
E molipsitor de la unul la altul și prin siringă, prin sânge. E bun pentru că fiecare om trebuie să știe de sănătatea lui.”
Inspectoratul de Poliție din Nisporeni au salutat inițiativa organizației și s-au alăturat campaniei. Aceștia au împărțit plinate informative. Unii dintre colaboratorii poliției s-au și testat.
”Efectivul IP Nisporeni este implicat atât la menținerea și asigurarea ordinii publice pe parcursul desfășurării manifestației, cât și la repartizarea pliantelor cu conținut informativ alături de membrii asociației care au această manifestație.  Eu cred că este un scop foarte pozitiv, foarte benefic față de societatea noastră,” a spus ofițerul IP Nisporeni, Olesea Țurcanu.
Organizatorii campaniei spun că pe lângă faptul  că vor să combată boală, își doresc ca oamenii să înțeleagă că cei infecțați cu virusul HIV/SIDA nu trebuie discriminați în societate.

”Scopul acestei companii este de a informa populația generală despre răspândirea infecției, despre modalitățile de protejare și profilaxia virusului și totodată de a informa oamenii că urmează să fie sfidat virusul, dar nu oamenii, virusul nu este unul periculos, nu are un aspect sau o patologie socială,” a menționat asistentul social, Natalia Curbasov.

Anul trecut, două persoane din raionul Nisporeni au murit după ce au cedat în fața acestei boli. Acum, la evidența medicilor se află 81 de pacienți, diagnosticați cu acest virus.