Cel mai bătrân nuc din raionul Nisporeni are  300 de ani și se află la Bălănești.

Cel mai bătrân nuc din raionul Nisporeni are 300 de ani și se află la Bălănești.

Cel mai bătrân nuc din raionul Nisporeni se află la Bălănești. Pomul numit de săteni “Nucul Panaghiei” are în jur de 300 de ani și o înălțime de până la zece  metri. Sătenii spun că arborele este cartea de vizită a localității. Mai mult decât atât, aceștia afirmă că pomul are o istorie uimitoare.

Bătrânul nuc de la Bălănești crește la margine de localitate, regiune numită de săteni „Valea Socilor”. Deși pe timpuri, aici a fost o livadă de nuci, acum doar acest arbore mai stă acolo unde a fost plantat. Sătenii îl numesc “Nucul Panaghiei” pentru că mai mulți ani în urmă, acesta era îngrijit de o femeie ce purta numele Panaghia.

„Eu fiind copil am auzit o legendă că pe acest teren se afla terenurile unei femei care se numea Panaghia. Aici fiind o livadă de nuci cînd sau format colhozurile, pe acest teren au venit trei tractoare cum povestesc bătrânii și au scos toată livada, dar acest nuc a rămas neclintit, nimeni nu au putut să-l scoată. Trei zile spun că  s-au chinuit și nu au putut să-l scoată,” povestește consilierul primăriei din satul Bălănești, Elena Gorgeag.

Arborele se laudă nu doar cu fructe delicioase, dar și cu dimensiuni impunătoare.

„Acest copac este foarte gros deja am încercat să-l cuprindem două persoane trebuie mai multe trei, patru cel puțin,” a menționat Elena Gorgeag.

Sătenii spun că se mândresc că au un astfel de pom în localitate.

„Nucile sunt roditoare. Nucul este frumos și e tare, vine lumea și la noi și prin alte părți nucul este mare cum să îți zic o creangă e cît lumea, trei, patru oameni trebuie ca să poată cuprindă o creangă, de aceea e frumos. Au mai fost cîțiva nuci aici, i-a scos, (De ce a decis pe  acesta să-l lese ?) pentru că dădea multe roade,” a spus un localnic.

„Este o moștenire, lucru cu care noi ne mândrim. El se află pe harta noastră,” a afirmat un locuitor al satului.

„Ce pot să vă zic? Este un nuc foarte vestit. Această Panaghia era venită din Cetireni în Bălănești, era măritată. Povesteau alții că se băteau de la el nu știau care să-l strîngă și să ia nucile, apoi i-a dat pământul surorii mele și se certa  și ea cu oamenii că se ducea și îi fura nucile. Mai erau nuci, dar ca acesta mare și roditor în tot anul nu erau și apoi se duceau care reușeu și luau nuci,” a spus o localnică.

“Nucul Panaghiei” se află la 6 kilometri distanță de la dealul din Bălănești.