Centrul de Sănătate Nisporeni a fost dotat cu un gastroscop de ultimă generație

Centrul de Sănătate Nisporeni a fost dotat cu un gastroscop de ultimă generație

Locuitorii raionului nostru, cu afecțiuni ale tractului digestiv, nu vor mai fi nevoiți să se deplaseze în Capitală pentru a trece gastroscopia. Centrul de Sănătate Nisporeni a fost dotat cu un gastroscop de ultimă generație. Noul aparat medical, de peste jumătate de milion de lei, a fost cumpărat de Compania Națională de Asigurări în Medicină.

În toamna anului trecut, Nechifor Nicolaev, de 67 de ani, din satul Mărinici povestește că a simțit dureri abdominale severe.  Medicii i-au depistat ulcer stomacal și i-au prescris tratament la domiciliu. Bolnavul l-a urmat. Apoi, a venit la Centrul de Sănătate Nisporeni, ca să treacă iarăși gastroscopia și să afle dacă s-a lecuit sau nu.

„În luna septembrie am fost în ospeție la Chișinău, la băiatul meu. Mi s-a făcut rău acolo, mă durea, amețeam, nu puteam ședea. A chemat urgența și ne-am dus la Spitalul „Arhenghelul Mihail și Gavriil”, m-au dat la aparat și mi-au spus că am trei răni la stomac. De la asta, am avut hemoragie și mi-a scăzut hemoglobina, ” a povestit pacientul, Nechifor Nicolaev.

Rezultatele examenului medical au arătat că bătrânul are mai multe afecțiuni ale tractului digestiv. Doctorii i-au prescris din nou tratament, dar și i-au indicat să urmeze o dietă.

„Trebuie să mănânce nu de 3 ori pe zi, dar de 6 ori pe zi, adică mai des și câte puțin, dieta nr. 1 pentru bolile aparatului digestiv. Prăjit nu, gras nu, piperat nu, acru nu, sărat nu. Totul fiert. Carne de porc nu, carne de pasăre fiartă. Ceapă crudă nu, usturoi crud nu, apă dulce nu, bere nu, adică băuturi alcoolice în nici un caz,  ” a indicat medicul endoscopist al CS Nisporeni, Gheorghe Lozovanu.

Până acum, bolnavii efectuau investigații gastroscopice ample la Chișinău deoarece aparatul Centrului de Sănătate Nisporeni era învechit și cu multe funcții depășite. Doctorii afirmă că noul gastroscop poate depista toate afecțiunile tractului digestiv.

„Are funcții că stopează cadrul, putem fotografia cu el, putem scoate la calculator, la printer colorate cu imaginile pe care noi le-am pus în memorie,” a comunicat medicul endoscopist al CS Nisporeni, Gheorghe Lozovanu.

„În sfârșit avem acum un astfel de aparat, noi până acum trimiteam la Centrul Diagnostic pacienții. Am lucrat până acum cu un aparat mai vechi care avea 10 ani după dânsul. Cu timpul necesită să fie mai contemporan, ” a afirmat directorul CS Nisporeni, Vera Tăbăcaru.

Utilajul performant de producție japoneză a costat 640 mii de lei.