Centrul medical din satul Bălăurești va fi conectat la conducta de gaze. Flacăra albastră va ajunge și la mai multe gospodării

Centrul medical din satul Bălăurești va fi conectat la conducta de gaze. Flacăra albastră va ajunge și la mai multe gospodării

Centrul medical din satul Bălăurești va fi gazificat, după ce autoritățile locale au alocat surse financiare. Totodată, 13 gospodării din apropierea instituției vor fi conectate la gaz natural. Pentru a vedea flacăra albastră în gospodăriile lor, stâpânii au scos câte patru mii de lei din buzunare.

Locuința Anei Bobernaga, de 68 de ani, din satul Bălăurești, va fi conectată la gaz natural, iar femeia este bucuroasă că nu mai fi nevoită să folosească buteliile cu gaz.

”La noi familia este mare, iar o lună ajunge un balon și dau trei sute de lei. Era urât, greu. Umblam cu schinarea pe la grajduri cu ciocane, stăteam la rând. Dar acum dacă a dat să ne puie poate vom avea și noi ușurințe,” a spus locuitorea satului Bălăurești, Ana Bobernaga.

Atât familia Bobernaga, cât și celelalte 12 susțin că erau nevoite să parcurgă o distanță de până la 20 de km pentru a-și alimenta în fiecare lună buteliile cu gaz.

”Și baia o încălzești nu mai umbli cu baloane să te duci, mereu este gaz și când vreai încălzești gaz, ce vreai aceea faci.  Înainte luai balonul și te duceai ori la Mărinici, ori la Zberoaia. ”

” E mult mai ușor de cum era înainte, trebuia să umbli cu balonul să te duci, să umbli, să aduci, dar acum ai dat drumul și ai făcut tot ce ai de făcut.”

” Este greu, avem de acesta, care cumpăram de la Mărinici, de la Nisporeni. Ne vine greu că facem mâncare la cotlon iarna, iar vara trebuie să cumpărăm două, trei baloane sau chiar patru.”

Și cei șapte angajați ai Centrului Medical se bucură că instituția în care muncesc va fi gazificată. Ei spun că, astfel, condițiile lor de muncă, dar și cele în care îi vor consulta pe pacienți vor fi mult mai bune.

”Cred că cu cât mai repede va fi tras cu atât mai bine va fi pentru toți noi, atât pentru lucrători cât și pentru pacienți. Focul facem la o singură sobă și se încălzeau doar două cabinete cel de proceduri și deja cabinetul medicilor. Pacienții toți stăteau și sufereau frig în coridor până intrau la medic,  ” a menționat medicul de familie al Centrului Medical din satul Bălăurești, Maria Divor.

Pentru gazificarea instituției medicale, autoritățile locale au oferit 28 de mii de lei.

”Aici casa sănătății nu este conectată nici ea la gaz și vrem să o conectăm pentru că atunci când este cu lemne, e o problemă, iar lucrătorii medicali îngheață iarna,” a  afirmat primarul satului Bălăurești, Ion Carp.

În total costul proiectului este de aproximativ 80 de mii de lei. Lucrările de gazificare au început acum o săptămână și vor fi încheiate la sfârșitul acestei luni. Potrivit primarului, Ion Carp, alte instituții din satul Bălăurești, între care Casa de Cultură, grădinița și școala au fost conectate anul trecut la gaze naturale.  Tot atunci, flacăra albastra s-a aprins în zeci de case.

”Aproximativ 65 % este gazificat anul trecut.  Am gazificat o parte din sat, grădinița și casa de cultură, iar gazificarea a fost din bugetul de stat,” a precizat primarul satului Bălăurești, Ion Carp.

Lucrările din 2018 au costat în jur de un milion de lei.