Ceramica neagră, pe  cale de dispariție. Zaharia Triboi este singurul olar din țară care confecționează asemenea vase

Ceramica neagră, pe cale de dispariție. Zaharia Triboi este singurul olar din țară care confecționează asemenea vase

Este singurul olar din raionul Nisporeni care încă mai confecţionează vase din ceramică neagră. Vorbim despre, meșterul popular, Zaharia Triboi, originar din Ciorești, în mâinile căruia, argila se transformă într-o adevărată operă de artă. Lucrările olarului costă de la 25 lei și pot ajunge până la 1.500 de lei.

Zaharia Triboi are 61 de  ani. Arta fabricării vaselor a deprins-o acum 30 de ani, când se afla la o fabrică de ceramică din Ungheni. Meşterul spune că i-a trebuit mult timp să învețe cum să îmblânzească lutul.

”Ca atare neamul nostru aici la Ciorești, olari nu au fost. Eu am prins meseria la fabrica de ceramică din  Ungheni de la o dinastie de olari de origine ucraineană. Am stricat și eu mult lut cum s-ar zice că nu se primește din  prima ai pus boțul și scoți oala, trebuie să te necăjești până îl centrezi,” a povestit meșterul popular, Zaharia Triboi.

Zaharia Triboi şi-a câștigat faima unui meşter neîntrecut în domeniu, mai ales că este singurul, care și până acum, pune la dispoziția oamenilor vase din ceramică neagră.

”Deja la ardere cuptorul o face neagră, acolo este ardere redusă adică într-un mediu redus, apoi se închide cuptorul ermetic și el nu are aer acolo, lemnele parcă fumează, iar carbonul din lut intră în porii lutului și îi dă culoarea neagră,” a spus meșterul popular, Zaharia Triboi.

 

Chiar dacă petrece în atelierul său ore în șir, în prima parte a zilei, pe Zaharia Triboi găsim la școala din localitate.

” Predau orele de arta plastică și avem și un  studiou de meșteșuguri cu băieții mai modelăm și la școală. Avem mai mulți băieți, dar problema e că din mulți poate măcar unul se va avânta  pe cărarea aceasta,” a menționat meșterul popular, Zaharia Triboi.

Ceramica neagră a cunoscut o dezvoltare puternică în Principatul Moldovei, în perioada medievală.