Cinci tineri din Franța, care au pornit într-o călătorie spre Moldova, cu bicicleta, au ajuns în satul Zberoaia.  Turiștii au venit pentru o faptă nobilă.

Cinci tineri din Franța, care au pornit într-o călătorie spre Moldova, cu bicicleta, au ajuns în satul Zberoaia. Turiștii au venit pentru o faptă nobilă.

Cei cinci tineri francezi, care au  pornit din Touluse spre Zberoia acum trei  luni, au ajuns la destinație. Astăzi, aceștia au pășit pragul gimnaziului din localitate și nu cu mâna goală, ci cu trei mii de euro, bani care sunt destinați pentru procurarea echipamentului sportiv, dar și a rechizitelor școlare.

Tinerii au ajuns în Chișinău acum trei zile, iar astăzi au venit la Zberoaia. Pe parcursul a două luni, aventurierii au colectat bani pentru a aduce zâmbete pe chipurile celor 160 de elevi ai școlii. În curând, aceștia se vor lăuda cu echipament sportiv performant.

„Noi am creat o asociație umanitară pentru școlile din Zberoaia, venim din Touluse, Franța. Am parcurs 4 mii de km cu bicicleta, traversând 7 țări. Această școală a fost aleasă prin intermediul Alianței Franceze. Este o oportunitate pentru noi să cunoaștem Moldova, pentru că este o cultură foarte diferită,” a afirmat un francez.

„Suntem aici să aducem un strop de cultură franceză și un pic de ajutor școlilor din Zberoaia,” a menționat o franțuzoaică.

Elevii gimnaziului s-au bucurat nu doar de darurile de care urmează să aibă parte, ci și de faptul că francezii vor rămâne la Zberoaia pentru o lună, timp în care le vor oferi celor mici ore de franceză.

„Pot spune  în numele tuturor elevilor că suntem foarte bucuroși de prezența prietenilor noștri francezi. Ei reprezintă o oportunitate pentru noi de a îmbunătăți limba noastră franceză, prezența lor va reprezenta, va fi și o experiență frumoasă și pentru noi și pentru ei și sper că ei la rândul lor vor avea de învăța, la fel, multe lucruri interesante,” a spus o elevă.

Directoarul gimnaziului, Cătălina Botnari spune că la rândul lor, elevii îi vor răsplăti pe francezi cu  broșuri, care îi vor informa despre gastronomia țării noastre.

 „Acesta este un proiect socio-umanitar moldo-francez. Un motiv pentru care am acceptat să mă implic sau să mă avânt în acest proiect a fost de asemenea posibilitatea pe care ne-o dă proiectul de a face un schimb de experiență cu școala din Franța.  Acest proiect mai vizează și cunoașterea culturii franceze, întucât copiii noștri vor avea posibilitatea să interacționeze cu elevii dintr-o școală din Franța. Elevii vor crea diferite broșuri care vor conține rețete culinare moldovenești, vor vorbi despre sărbătorile de aici și de asemenea își vor prezenta membrii familiei,” a specificat directoarea gimnaziului din Zberoaia, Cătălina Botnari.

În cadrul aventurii pe două roți, tinerii au parcurs 4000 mii  de kilometri și au străbătut șapte țări.