Comercializarea pompelor funebre, interzisă în magazinele amplasate pe arterele principale ale orașului Nisporeni

Comercializarea pompelor funebre, interzisă în magazinele amplasate pe arterele principale ale orașului Nisporeni

Gata cu antreprenorii, care gestioaneză întreprinderi ce prestează servicii funerare. Proprietarii ale căror magazine sunt amplasate pe arterele principale ale orașului Nisporeni vor fi nevoiți să-și înceteze activitatea. O dispoziție în acest sens a fost semnatată de consilieri, în cadrul ședinței ordinare a Consiliului orășenesc. Edilul orașului, Grigore Robu spune că agenții economici se pot reprofila și comercializa la punctele sale alte mărfuri.

Doar la intrarea în orașul Nisporeni, pe strada Suveranității pot fi găsite patru magazine de pompre funebre. Autoritățile locale sunt nemulțumite că într-o oarecare măsură, acestea știrbeșc din imaginea urbei.

”Se interzice desfășurarea comerțului cu produse funerare, pompe funebre în orice punct de comerț, amplasat în adiacentele străzilor  centrale: Str. Suveranității, Marii Adunări Naționale, Alexandru cel Bun, Ștefan cel Mare,” a anunțat consilierul local, Simion Stici.

Dispoziția adoptată de către aleșii locali însă nu-i împiedică pe agenții economici să vândă alte produse în locul celor funerare.

”Magazinul rămâne, omul își desfășoară activitatea, găsește alte feluri de mărfuri să vândă. Însăși acestea… este cimitir, este biserică ori în alte străzi, ” a declarat consilierul local, Simion Stici.

Edilul orașului susține că problema pompelor funebre a ajuns în vizorul autorităților, după ce au parvenit mai multe plângeri din partea locuitorilor.

”La cererea mai multor cetățeni, au fost adresate chiar și unele demersuri, unele plângeri în ceea ce privește că la intrarea în orașul Nisporeni sunt aceste magazine de pompe funebre. Am cerut Consiliului local să aprobe o decizie ce prevede că pe anumite străzi  să fie interzis acest serviciu de pompe funebre,”  a menționat primarul orașului Nisporeni, Grigore Robu.

Agenții economici care nu se vor conforma riscă să rămână fără afacere.

”În prima etapă vom urmări pașii legali și anume vom aface o preavizare acestor agenți economici în care li se va pune la cunoștință decizia consiliului și ceea ce urmează ei să facă. În cazul în care nu se vor subordona acestei decizii a consiliului local, agenților economici li se va retrage autorizația de activitate în comerț, ” a afirmat primarul orașului Nisporeni, Grigore Robu.

Una dintre antreprenoarele, ce gestionează de ani buni o asemenea afacere este și Zinaida Dumanscaia, în vârstă de 72 de ani. Femeia s-a rătat revoltată de dispoziția emisă de consilierii locali.

”Eu în fiecare săptămână mă duc la Chișinău, merg și mi se rup ochii, mă uit că peste tot sunt coroane, coșuri, pe marginea drumului. Nu este loc anumit unde se vând coroane. Ce înseamnă asta? Cum în Chișinău e altă lege, dar la noi, la Nisporeni este altă lege? Noi niciodată nu o să ne renunțăm la acest lucru,” a spus directorul unei firme de servicii funerare, Zinaida Dumanscaia.

Administratoarea serviciilor funerare susține că nu va renunța în ruptul capului la afacerea sa, în pofida deciziei luate de autorități.

”Eu aici dacă lucrez cu florile și florile sunt afară, sunt în ogradă scot un coș, o coroniță să vadă omul când intră, să vadă ce este. Dar în drum noi nu le scoatem. Respectăm ordinea, legea, numai în ogradă să ne dea voie,” susține directorul unei firme de servicii funerare, Zinaida Dumanscaia.

Iar alți comercianți spun că produsele lor sunt expuse doar în interiorul magazinului, nu și în stradă. Astfel, nu ar trebui să le interzică comercializarea.

”Noi le ținem înăuntru, noi știm că nu se poate să le ținem în drum și le ținem înăuntru. Lumea știe că aici se comercializează. Oamenii știu că aici avem servicii funerare și vin și se adresează și noi le oferim ceea ce îi putem ajuta. Nu e neapărat să le scoatem în stradă. Niciodată nu au fost scoase afară. Au fost tot timpul înăuntru,” a spus comercianta, Ecaterina Chelsău.

Pe arterele principale din orașul Nisporeni se află cinci puncte de comercializare a pompelor funebre. Agenții economici au la dispoziție o lună de zile să se conformeze dispoziției emisă de consilieri.