Comuna Iurceni are drapel şi stemă proprie. Arta olăritului, specifică satului, se regăsește în simbolurile stemei

Comuna Iurceni are drapel şi stemă proprie. Arta olăritului, specifică satului, se regăsește în simbolurile stemei

Comuna Iurceni se laudă cu drapel şi stemă proprie. Pe stemă apar cele mai însemnate simboluri pentru localitate precum “Dealul Hârbului”, „Dealul Bradului”, „Fântâna mare” dar și bineînțeles un ulcior din lut, care reprezintă arta olăritului, vestită în sat. Autoritățile locale spun că la proiectul cu pricina s-a lucrat aproape patru ani de zile.

Edilul comunei, Ion Bocan spune că în cel mai scurt timp stema va fi instalată în primărie, iar drapelul arborat.

„Avem un drapel, o stemă a satului ce reprezintă doi dinți unde ne semnifică comuna Iurceni. Este vorba despre dealul Hârbului. Al doilea dinte este dealul bradului. Și în mijloc avem o fântână, fântână heraldică, tot ne mândrim și este un loc de atracție pentru comuna Iurceni,” a menționat  primarul comunei Iurceni, Ion Bocan.

Acesta mai afirmă că cele două simboluri vor fi cartea de vizită a localiții, care va înfrumuseța orice instituție publică sau chiar și gospodării.

 „Este important să ne reprezinte un drapel, o stemă a noastră, a comunei. Este o mândrie și fiecare cetățean trebuie să se mândrească cu o stemă, cu un drapel. Drapelul poate fi amplasat în instituțiile publice, în biroul unui funcționar public, școli, grădinițe chiar și în locuințe,” a subliniat primarul comunei Iurceni, Ion Bocan.

Locuitorii spun că se mândresc cu faptul că au un drapel și o stemă unică.
„Părerea noastră este bună că este drapelul satului. Sunt importante pentru că satul nostru a fost de olari și fântâna mare este cea mai mare și așa se numește și este izvorul cel mai vechi.”

Este bun pentru sat, este ceva frumos. Este satul olarilor.”
„Mă bucur pentru că satul Iurceni se va mândri cu un drapel propriu. Cel mai tare mă bucură olăritul, că este arta străveche a satului notru. Eu cred că trebuie amplasată la primăria satului, cele mai vizitate locuri. Și fiecare om să îl aibă pe la casele lor.”
Comuna Iurceni numără 2.500 de locuitori.