Creștinii ortodocși au sărbătorit, ieri, nașterea sfântului Ioan Botezătorul.  Gospodinele din Grozești au respectat tradițiile de Sânziene

Creștinii ortodocși au sărbătorit, ieri, nașterea sfântului Ioan Botezătorul. Gospodinele din Grozești au respectat tradițiile de Sânziene

Creștinii ortodocși de stil vechi au marcat ieri Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul sau Sânzienele, o sărbătoare plină de tradiții. Gospodinele din satul Grozești, din raionul Nisporeni, au scos la aeresit zestrea, dar și au cules flori, care se consideră că le vor păzi întreg anul locuințele de cele rele.

Zinaida Moroz, de 80 de ani, a întins zestrea pe sforile pentru rufe, tradiție care, spune ea, a moștenit-o încă de la mama și bunica sa.

” În ziua de Sânziene, se scoate zestrea din casă, ca să nu o mănânce moliile. Noi o scuturăm, o aerisim, o așezăm și o punem iarăși pentru un an de zile la păstrare,” a spus locuitoarea satului Grozești,  Zinaida Moroz.

Și Iulia Tofan, de 74 de ani, din aceiași localitate urmează cu strictețe tradițiile acestei sărbători. Femeia a fost în câmp, unde a strâns sânzâiene, care-i vor proteja casa.

„De la Sânziene cucul a răgușit, pentru că a mâncat orz și nu mai cântă, nici  castraveți nu se mănâncă până la Sânziene, numai după ce se dă de pomană și de Sânziene, soarele se mișcă, cum în această zi a mișcat și pruncul Iisus în pântecele fecioarei. Seara se culeg flori și se așează în casă la păretar, pentru ca să apere casa de rele,” a povestit locuitoarea satului Grozești, Iulia Tofan.

  Bătrâna mai spune că tot de Sânziene și-a visat mulți ani în urmă cel cu care s-a căsătorit. Asta după ce a urmat o datină în noaptea sărbătorii.

„După ce mama a țesut covorul care urma să mi-l dea drept zestre, am luat câteva fire de urzeală, pentru că așa se numește, le-am pus seara sub cap, iar mama mi-a zis să te gândești la băiatul acela cu care vrei să te măriți. Am visat că eram toată clasa, iar la urmă am rămas cu Andrei de mână, toți au dispărut, s-a auzit un clopoțel fin, totul în jur s-a făcut alb. Eu m-am dus am învățat într-o parte, el în alta, dar într-un final, tot împreună am ajuns să fim,” a mărturisit locuitoarea satului Grozești, Iulia Tofan.

 

În fiecare an, sărbătoarea este marcată pe 24 iunie de către enoriașii de stil nou, iar de către cei de stil vechi – în data de șapte iulie.