Deputatul PDM, Vasile Bîtca, în vizită la Cristești și Bolțun. El s-a interesat de realizările, dar și problemele cu care se confruntă sătenii

Deputatul PDM, Vasile Bîtca, în vizită la Cristești și Bolțun. El s-a interesat de realizările, dar și problemele cu care se confruntă sătenii

Un oficiu al medicilor de familie modern, străzi renovate, dar și apă potabilă la robinete. Acestea sunt doar câteva dintre realizările satului Cristești. Obiectivele au fost vizitate ieri de deputatul democrat, Vasile Bîtca. Pe lângă inspecția propriu zisă, alesul poporului s-a întâlnit și cu sătenii. Ultimii, la rândul lor, i-au mulțumit democratului pentru sprijinul acordat de PDM în realizarea mai multor proiecte.

Primul obiectiv vizitat de deputatul PDM, Vasile Bîtca a fost fabrica de prelucrare a semințelor de floarea-soarelui din satul Cristești.

”Răsărita când o primim, noi facem trei parametri: umiditatea, calibru și impuritățile care sunt în răsărită. Aceștia trei parametri, prima dată îi facem. – Chiar și când primiți de la oameni?- Nu, noi de la oameni, practic nu mai primim.”

La această fabrică muncesc 50 de angajați, atât din satul Cristești, cât și din localitățile vecine.

”Este o întreprindere care a fost fondată încă de când eu eram în calitate de viceprimar al orașului Nisporeni, iar apoi deținând funcția de președinte al raionului am ajutat această întreprindere ca agentul economic din teritoriu să poată desfășura fără impedimentele birocratice care pot fi în teritoriu. Mă bucur că astăzi toți angajații care sunt din Cristești, din Iurceni, au posibilitatea să aibă un loc de muncă aici, la ei acasă, ” a afirmat deputatul PDM, Vasile Bîtca.

Ulterior, deputatul a inspectat două porțiuni de drum, reabilitate anul trecut, dar și grădinița ”Izvoraș”. În scurt timp, instituția preșcolară va avea un acoperiș nou.

”Avem prin fondul de investiții sociale din Moldova alocate surse financiare, din banii alocați de România, unde aici la grădinița ”Izvoraș” din satul Cristești, s-a alocat 520 de mii de lei pentru renovarea acoperișului, sunt necesare, în total, în jur la 800 de mii de lei. Suntem în căutarea încă la 220 de mii de lei  să acoperim toată suma ca acest acoperiș să fie renovat completamente, ” a menționat deputatul PDM, Vasile Bîtca.

O altă realizare a satului Cristești este renovarea oficiului medicilor de familie. Acum, pacienții se bucură de condiții mai bune. Și aici, deputatul a ținut să ajungă pentru a vedea schimbările.

”Vine lumea la profilaxie? – Vine, de dimineață erau maturii, era plin holul. Vin, pentru că…vin. – Lasă să vină, înseamnă că au încredere în dvs.”

După ce a vizitat toate aceste obiective, deputatul Vasile Bîtca s-a întâlnit cu sătenii.

”Vom continua împreună cu dvs să facem lucruri frumoase, aici la Cristești și în raionul Nisporeni. Noi aici, în localitate am alocat deja suma de bani peste 2 mln 800 de mii de lei care vor fi îndreptate la porțiunile de drum care le-ați votat dvs în consiliul local, ” a declarat deputatul PDM, Vasile Bîtca.

La rândul lor, localnicii i-au spus deputatului problemele care-i macină. Aceștia afirmă că democratul mereu le este alături.

”Îmi pare bine că noi periodic ne întâlnim cu deputatul nostru în Parlamentul R. Moldova. Am aflat despre unele lucruri care se vor rezolva pe teritoriul Primăriei Cristești, parțial cu gazificarea, canalizarea, reparația grădiniței și alte lucruri care vor fi de folos societății noastre.”

”S-au reparat drumuri la grădiniță, la școală, canalizare este la noi. Dar mai sunt și alte lucrări care le vom face de acum.”

”În sat a început gazificarea, dar parțial și canalizarea s-a pornit. Ce s-a promis, s-a înfăptuit, cu drumurile au zis că o să fie tot. Nu doar vorbele, ci și faptele și e foarte bine.”

Primarul satului Cristești spune că datorită sprijinului acordat de democrați, localitatea s-a schimbat la față.

”Suntem bucuroși că aceste proiecte care au fost pe parcursul anului 2018, au fost implementate aproape total. Mai avem un proiect – gazificarea satului, în acest an, în 2019.  În acest an, mai sunt două porțiuni de drum: unul de 650 de metri și un drum de 400 de metri care vor fi reparate prin programa de stat ”Drumuri bune 2”, a menționat primarul satului Cristești, Alexei Secrieru.

Deputatul democrat și-a continuat vizita în satul Bolțun. Și aici, parlamentarul s-a întâlnit cu locuitorii.

”Deja din problemele care le-am discutat la ultima întâlnire pe care am avut-o, aici, în localitatea dvs, câteva dintrânsele sunt pe drumul rezolvării. Este vorba despre acoperișul la Casa de Cultură, care am alocat circa 600 de mii de lei pentru ca să fie reparat, avem 400 de mii și pentru grădiniță,” a specificat deputatul PDM, Vasile Bîtca.

Oamenii recunosc că satul lor natal se dezvoltă datorită proiectelor inițiate de PDM.

”El permanent ne-a ajutat și suntem siguri că o să ne ajute și în continuare. Imaginea satului s-a schimbat mult, dacă ar fi să ne întoarcem în urmă cu câțiva ani, ne aducem aminte cum era, adică nu era grădiniță, nu era drum, nu era apeduct, iluminare. Acum se văd schimbări. ”

”Multe s-au schimbat în sat, avem apeduct, drumuri s-au renovat, gazificare, instituțiile s-au ajutat, grădinița tot, mulțumim mult partidului.”

”De fiecare dată de când ne-a vizitat localitatea, s-au pus problemele satului, problemele locuitorilor pe seama lui și de multe ori toate problemele s-au rezolvat. Cea mai mare problemă a fost grădinița care nu funcționa de mai mult de 15-20 de ani și copiii erau nevoiți să plece în altă localitate pe timp de iarnă, ploaie. Datorită PDM, în sfârșit s-a realizat proiectul, o grădiniță nouă s-a făcut.”

Primarul satului Bolțun susține că datorită democraților au fost îmbunătățite condițiile de trai ale localnicilor.

”Avem proiecte: am schimbat acoperișul la punctul medical, în curând vom face anunțul ca să facem licitație, să facem acoperișul la Casa de Cultură, avem alocați bani de la Guvernul României, în sumă de 600 de mii de lei, deci mai avem drumurile, trebuie să terminăm cu porțiunile de gazificare, mai avem de conectat niște gospodării. Dacă nu era echipa Partidului Democrat, nu știu ce făceam, ”  a spus primarul satului Bolțun, Valeriu Ciobanu.

Oamenii care doresc să discute direct cu deputatul PDM, Vasile Bîtca, o pot face în fiecare zi de luni, în intervalul orelor 10-12, la sediul Organizației Raionale a Partidului Democrat din orașul Nisporeni.