Fântână neobișnuită la Seliște. Aceasta este unică în tot raionul Nisporeni

Fântână neobișnuită la Seliște. Aceasta este unică în tot raionul Nisporeni

În comuna Seliște poate fi găsită cea mai neobișnuită fântână din raion. Aceasta este construită sub forma unui ulcior tradițional moldovenesc. Inițial, aici era un izvor, iar atât autoritățile locale, cât și sătenii au venit cu inițiativa să valorifice sursa de apă, iar astfel, să o schimbe la față.
„Sătenii din Seliște se pot lăuda cu o fântână mai neobișnuită, construită în formă de ulcior. Acum o lună, autoritățile locale au decis să transforme izvorul descoperit acum 300 de ani, potrivit legendei de către turci, într-un adevărat monument. Pentru acest lucru din bugetul local au fost cheltuiți 4500 de lei,” a relatat reporterul Canal 2 Nisporeni, Alexandra Mîndrescu.

Tudor Damian are 50 de ani și este agricultor. Bărbatul deține terenuri în preajma fântânei, care spune el este o salvare în zilele toride de vară. Mare i-a fost surpriza să vină la muncă și să vadă că sursa sa de apă e schimbată la față.

„Cum era fântâna?- Era cam urâtă, nu așa frumoasă. Vin aici să-mi muncesc pământul, ca să am cu ce să mă hrănesc tot anul. De multe ori am servit apă din acest izvor, apa e foarte gustoasă. Îmi iau apă și de acasă, iar dacă o termin, vin aici la acest izvor și servesc de aici câte o sticlă de 2-3 litri și apoi mă duc înapoi la munca silvică pe ogor,” a spus locuitorul com. Seliște, Tudor Damian.

Primarul comunei Seliște, Victor Ivanov spune că un motiv pentru care s-a decis să amenajeze noua fântână ar fi siguranța oamenilor.

”La moment, debitul acestei fântâni este în jurul a două mii de litri și în timp de 24h ea își revine chiar dacă apa e evacaută. În jur nu mai sunt izvoare cu apă potabilă. El este utilizat mai mult de oamenii care vin în câmp și își prelucrează terenurile agricole. Dacă până în prezent fântâna era la nivelul solului, acum sper că este mai în siguranță pentru cetățeni, dar ca și apa să fie mai pură, mai curată, ” a menționat primarul comunei Seliște, Victor Ivanov.

În raionul Nisporeni aceasta este prima fântână în formă de ulcior tradițional moldovenesc.