Fructele din Nisporeni ar putea să ajungă în UE. Asta după ce pomicultorii vor semna un contract de cooperare cu Asociația Clusterilor din România

Fructele din Nisporeni ar putea să ajungă în UE. Asta după ce pomicultorii vor semna un contract de cooperare cu Asociația Clusterilor din România

Fructele din raionul Nisporeni ar putea să ajungă pe piață europeană. Asta după ce pomicultorii vor crea o asociație și vor semna un contract de cooperare cu Asociația Clusterilor din România. Astăzi, agricultorii s-au întâlnit cu partea română și au pus bazele acestei colaborări.

Mulți dintre agricultori afirmă că abia așteaptă să exporte fructele în țările europene, în special România. În prezent, ei spun că nu au, unde să-și realizeze marfa.

’’Într-adevăr, acest cluster este ceva bun pentru toate problemele care sunt în țară. Mai ales cu realizarea, cu forța de muncă și este bine că întrunim și diferite probleme care sunt, dar vedem cu se poate de realizat aceste probleme. Nu venim să ne înregistrăm, dar avem un scop și cred că primii pași îi parcurgem încetișor.’’

Șeful Direcției Agricultură a Consiliului Raional, Grigore Florea susține că agricultura din zonă se va dezvolta rapid datorită acestei cooperări.

’’Această întrunire este o cale de viitor pentru că astfel nu o să fie posibil ca să dezvoltăm agricultura în raion. La noi producem și nu știm unde să vindem nu știm cu cât o să vindem, dar pentru asta s-a format asociația care să informeze producătorul autohton ce să cultive unde să realizeze,” a menționat șeful Direcției Agricultură a CR Nisporeni, Grigore Florea.

Președintele Asociației Clusterelor din România, Daniel Coșniță a declarat că nu doar producătorii de fructe vor avea de câștigat, ci și zona din care fac ei parte.

’’Sunt încrezător că acest cluster anul acesta va lua ființă și apoi își v-a urma drumul, contribuind la creșterea valorii adăugate a produselor și la creșterea profitului firmelor care vor face parte din acest cluster, dar ceea ce este foarte important că va contribui la dezvoltarea și promovarea Nisporeniului ca locație investițională și ca locație de bussines,” a afirmat președintele Asociației Clusterelor din România, Daniel Coșniță.

În raionul Nisporeni există peste o mie de producători de fructe.