Gripa a făcut prima victimă din raionul Nisporeni. O femeie din satul Bălăurești a decedat din cauza complicațiilor provocate de virus

Gripa a făcut prima victimă din raionul Nisporeni. O femeie din satul Bălăurești a decedat din cauza complicațiilor provocate de virus

Gripa a făcut prima victimă din raionul Nisporeni. O femeie, de 71 de ani, din satul Bălăurești a murit, ieri, pe patul de spital. Medicii spun că victima a apelat târziu la ajutorul lor, după ce zile în șir s-a tratat acasă, iar boala a dat complicații incompatibile cu viața.

Potrivit doctorilor, bătrâna a suferit, două săptămâni, de gripă, dar nu a apelat la ajutorul lor.

” Dumneaiei de vreo două săptămâni, deja, suferea de o viroză, o gripă, care la moment este în toată țara, dar la medic nu s-a adresat, a urmat tratament ambulator de sinestătător,” a spus  medicul infecționist al Spitalului Raional Nisporeni, Angela Ursu.

Miercuri, când boala a dat complicații, iar starea sa de sănătate s-a agravat, bolnava a sunat la serviciul 112 și a fost transportată cu ambulanța la Spitalul Raional Nisporeni. A doua zi, pacienta, însă s-a stins, în ciuda eforturilor medicilor de-ai salva viața.

”Doamna a decedat din cauza unei complicații ce a survenit pneumonie bilaterală formată gravă. Tot ce s-a putut s-a efectuat în legătură cu starea, dar însă starea așa a fost, ” a menționat medicul infecționist al Spitalului Raional Nisporeni, Angela Ursu.

De la începutul anului, în raionul Nisporeni au fost înregistrate 26 de cazuri de gripă. Mai mult de jumătate dintre bolnavi sunt internați în spital.

Amețesc, mă doare capul și mi se ridică temperatura. După doua zile, când am văzut că mi-i rău am chemat acasă ambulanța și m-au adus. Am mai ieșit pe afară așa și m-a tras curentul și iată așa, nici nu am gust de mâncare ca și cum mă umflu.

”Ca de obicei eu nu răcesc așa, dar iată acum cred că este gripa. Iată și fetița mea este răcită, mai am un băiețel acasă și îmi fac griji să nu-l molipsesc.”

’’Aseara mi-a fost salvarea și trei sări la rând vine la mine acasă. A fost o seară la nepoțelul mai mărișor, a doua seară a fost la alt nepot și iată aseară a fost la mine și la nepoțică. Nu știu dacă este gripă ori este răceală, dar nu aș crede că este o simplă răceală,  fiindcă eu din casă practic nu ies. Tușesc, mă sufoc tare din piept și tensiunea se ridică.”
Doctorii recomandă oamenilor să ceară ajutorul calificat în momentul în care apar primele simptome ale gripei. În caz contrar, boala poate fi fatală.

”Nasul înfundat, vocea răgușită, dispmnee, senzații de lipsă de aer, durere, usturime restrosternală, tuse slabă productivă, slăbiciuni, cefalee, amețeli, lipsa poftei de mâncare, dureri musculare, acestea sunt primele simptome,” a comunicat  medicul infecționist al Spitalului Raional Nisporeni, Angela Ursu.

Din octombrie 2018 și până acum,  20 de persoane din Republica Moldova au decedat din cauza gripei, potrivit specialiștilor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică.