Încă 30 de gospodării din satul Milești vor fi conectate la rețeaua de gaze naturale. În localitate mai derulează și construcția unei stații de epurare.

Încă 30 de gospodării din satul Milești vor fi conectate la rețeaua de gaze naturale. În localitate mai derulează și construcția unei stații de epurare.

Încă 30 de familii din satul Milești vor fi conectate la rețeaua de gaze. Pentru acest lucru, localnicii vor trebui să achite aproximativ 3.000 de lei. Un alt proiect care derulează în sat este construcția unei stații de epurare. Cei care vor fi beneficia de servicii de canalizare vor fi grădinița și școala din localitate. Costul total al acestui proiect este de 1,2 milioane de lei, bani din Bugetul de Stat.

Prima instituție care va beneficia de servicii de canalizare este școala din localitate. Deși lucrările pentru stația de acumulare a deșeurilor reziduale, sunt abia la început, lucrători spun că acestea se desfășoară conform planului.

„Rețele de canalizare pentru școală și stația de pompare, ieri am început lucrările, sperăm într-o săptămână să finisăm. Lucrările merg bine, sperăm cât mai repede să finisăm. La grădiniță tot noi vom face canalizarea și stația de pompare,” a comunicat dirigintele de șantier, Vasile Andriuță.

Reprezentanții instituției afirmă că acest proiect este unul mult așteptat, mai ales că, în curând vor începe și lucrările pentru construirea unui bloc sanitar în interiorul gimnaziului.

„Pe terenul școlii se duc așa lucrări pentru canalizare. Pentru blocul sanitar care o să fie construit, pe parcurs, cred că până la anul nou și după anul nou și pentru cantina școlii. Era canalizare, dar adică, știți cum, nu era la nivel, acum deacum va merge tot la nivel și canalizare și tot lucrul acesta,” a spus directorul adjunct al gimnaziului Milești, Natalia Angheluță.

Edilul localității afirmă că aceste schimbări sunt necesare și vor ajuta la dezvoltarea localității.

„Vor beneficia școala și grădinița de canalizare. Până acum grădinița a avut canalizare, dar a fost proprie, școala nu a avut deloc. Nu a avut nici bloc sanitar, acum vor fi unite. Se construiește și blocul sanitar și vor fi unite la canalizare pentru ambele instituții,” a afirmat primarul satului Milești, Radu Vîrlan.

Pentru a duce flacăra albastră în gospodăriile celor 30 de familii, șase muncitori lucrează de zor, încă de la începutul acestei săptămânii.

„Gazificăm satul Milești. Mai avem vreo 300 de metri și cam asta ne apropiem. Vrem cât mai repede, că după, să nu se înceapă ploile de toamnă,” a spus un muncitor.

Pentru a beneficia de gaze naturale, localnicii vor trebui să achite o anumită sumă de bani.

„Achită pentru gazul până în ogradă 2970 de lei. Cheltuielile vor fi deja, înăuntru, fiecare la ce dinstanță are și la ce distanță li se dă, dar până în ogradă cu tot cu contor va fi de 2970 de lei,” a specificat primarul satului Milești, Radu Vîrlan.

Deși oamenii trebuie să-și golească buzunarele pentru acest serviciu, aceștia salută inițiativa.

„Tare bucuros, dacă este gaz, ce problemă poate să fie? Focul, la cuptor. – Și acum vă va fi mai ușor? – Clar că mai ușor. În orice caz va fi mai ușor decât cum a fost, cred.”

„E bine, e foarte bine. Să dea Domnul să avem și flacăra să ajungă în casă, la plită. Clar că dificil, trebuia să ne ducem la Nisporeni, să aducem balonul, cu baloanele diferite puteau să se întâmple, dar așa cred că va fi mai bine, mult mai bine.”

„Părerea este numai pozitivă, ce putem spune când se ușurează viața? Părere pozitivă, se muncește, se face. Mulțumim, totul e ok. Cu butelii, du-o, adu-o, încarc-o și nu este chiar comod.”

„De gazificare, asta e un lucru foarte bun, nu mai umbli cu apa. Dacă vrei ai pus o boxă, ai venit, apă caldă, tot, condiții. Asta e un lucru bun.”

În prezent, la conducta de gaz sunt conectate 70 de familii.