Instituțiile publice din orașul Nisporeni, inspectate de către experți. Au fost selectate edificiile, care necesită izolare termică

Instituțiile publice din orașul Nisporeni, inspectate de către experți. Au fost selectate edificiile, care necesită izolare termică

Mai multe instituții publice din orașul Nisporeni, între care Primăria, Centrul de Bătrâni trebuie izolate termic. Concluzia aparține experților din cadrul proiectului internațional ”Convenția Primarilor privind Energia și Clima”, după ce au inspectat clădirile. Acum, primarul, Grigore Robu, care este membru activ al acestuia, urmează să aplice la un program pentru a renova edificiile.

De doi ani, primăria orașului Nisporeni este membră a ”Convenției Primarilor privind Clima și Energia”. Însă anul acesta, Grigore Robu a decis să aplice la programul privind renovarea clădilor.
” În acest context am delegat clădirile publice pentru izolarea termică și anume primăria, grădinițele, școlile. Acestea sunt de o durată de termen lung, dar care vor fi importante ca să le implementăm la noi acasă. Sperăm ca să începem și cei care vor veni din urma noastră să continuie aceste proiecte frumoase care sunt impoartante pentru mediu, pentru eficiența energetică și pentru schimbările climaterice,” a afirmat primarul orașului Nisporeni, Grigore Robu.

Astfel, experții comunității au venit miercuri în orașul Nisporeni pentru a inspecta instituțiile publice și a selecta edificiile, care necesită izolare termică.

”Noi oferim suport pentru a elabora și finaliza acest plan de acțiuni ca el să fie ulterior înregistrat în Uniunea Europeană la Bruxelles și respectiv odată cu aprobarea acestui plan de acțiuni la Bruxelles orașul Nisporeni va deveni eligibil pentru obținerea și aplicarea la finanțări pentru implementarea acestui plan,” a declarat expertul Convenției Primarilor EST, Victor Parlicov.

Totodată, expertul, Victor Parlicov, susține că membrii ”Convenției Primarilor privind Clima și Energia” sunt instruiți cum să protejeze instituțiile publice de calamitățile naturale.

”Sunt două aspecte mari în cadrul convenției primarilor în general. Eficiența energetică ca măsură de atenuare a încălzirii globale. Și al doilea element este adaptarea la schimbările climatice pentru că oricum suntem constienți că poate nu vom putea evita complet creșterea temperaturii medii de pe glob și atunci trebuie să ne gândim cum ne adaptăm în habitatul, orașele, casele noastre la eventualele riscuri care survin odată cu încălzirea globală,” a menționat expertul Convenției Primarilor EST, Victor Parlicov.

  ”Convenția primarilor privind Clima și Energia” numără 7 mii de funcționari din 57 de țări. 20 de membri sunt din Republica Moldova.