Ion Jardan, singurul profesor de fluier din raionul Nisporeni

Ion Jardan, singurul profesor de fluier din raionul Nisporeni

A luat pentru prima dată fluierul în mână acum jumătate de secol și de atunci nu-l mai lasă. Vorbim despre Ion Jardan din orașul Nisporeni, singurul profesor de fluier din raion. Dascălul spune că trezește în copii dragostea pentru acest instrument absolut gratuit și nu ia nici un bănuț pentru orele predate. De-a lungul anilor, acesta a reușit să instruiască 50 de copii.

Ion Jardan este de meserie clarinetist, însă, fluierul rămâne instrumentul său de suflet. Acum câțiva ani, bărbatul a decis să îi învețe și pe alții să cânte la fluier. Mai întâi a instruit micuții la Centrul de creație din orașul Nisporeni, iar de doi ani a înființat cercul de fluieriști la Liceul Teoretic ”Mircea Eliade”, care este frecventat de 15 elevi.

”Instrumentul de bază al fluierului este clarinetul și saxafonul, acestea fiind instrumente complicate, dar copiii sunt micuți, ei la alte instrumente nu pot cânta. Dar la fluier, știți  și de 4 ani, îl poți învăța pe copil, asta nu mai să-și dorească părinții. Deja mai departe e harul meu să-l fac pe copil să cânte, ” a spus  profesorul de fluier, Ion Jardan.

Dragostea pentru muzică i-a fost transmisă de către bunicul său, pe când avea doar 6 ani. Iar de atunci a exersat zi și noapte pentru a însuși toate secretele instrumentului.

”Bunelul meu cânta la fluier și un moș de-al meu a cântat tot așa. Mie îmi era interesant. Ei cântau la fluier, dar nu avea atunci dop, ei cântau așa, mă uitam atent. Principalul copilul de mic să vadă la cineva și gata se pornește. Acestea sunt din lemn de soc, ele sunt acordate. Dar aceste fluiere sunt profesionale, cu ele se cântă la Ciprian Porumbescu, cu ele poți cânta și clasică cu dânsele, ”  a povestit profesorul de fluier, Ion Jardan.

Trei zile în săptămână, profesorul poatre fi găsit la școală, înconjurat de copii care își doresc și ei să mânuiască cu măestrie instrumentul. Cei care vor să înveţe să cânte la fluier trebuie să o facă în primul rând din dorință, apoi să posede auz muzical, susține dascălul.

”Muzica foarte bine educă copiii, îi dezvoltă memoria, gândirea, și pentru sănătate e foarte bine. Învățații nu au descoperit de unde vine reacția asta, impulsul de la creier la degețel. Asta prin muncă, în fiecare zi te ocupi și degețelul se învață, ” a menționat profesorul de fluier, Ion Jardan.

Elevii vin cu toată dragostea la cercul predat de către Ion Jardan, mai ales că nu achită nici un bănuț pentru instruire. Ei spun că datorită profesorului au ocazia să cunoască tradițiile strămoșești.

”Am învățat multe cântece și îmi place să cânt la fluier. Eu cânt și la sărbători. Domnul Ion este un profesor cuminte și ne învață multe cântece. Eu cânt 10-15 cântece.”

”E un instrument muzical la care se cântă ușor și îmi place foarte mult fluierul, deoarece învăț multe cântece și îmi plac foarte mult aceste cântece.”

”E foarte frumos să cânți la fluier. Emoții de bucurie am, dar uneori de tristețe.”

”Mă strădui să învăț foarte, foarte multe. La concerte împreună cu dl Ion și colegii mei de fluier și mai cânt și pe acasă. ”

Iar părinții își susțin odraslele pentru a continua să cânte la acest instrument.

”Copilului îi place să frecventeze orele de cerc și noi ca părinți ne bucurăm pentru că copilul are ocupație, în afara orelor de curs. Noi suntem bucuroși că  de fiecare dată când vine cu cântece noi și pe noi ne bucură și pe cei dragi, apropiați. Îi va prinde bine pe viitor să cunoască un instrument musical,” a spus tatăl unui elev, Dumitru Marian.

Profesorul se arată mândru că  împreună cu elevii săi au participat la multe serbări şi concursuri din raionul nostru. Acum, aceștia se pregătesc intensiv pentru a susține un program artistic dedicat Zilelor orașului Nisporeni.