La Nisporeni  a fost dat startul programului de reeducare a șoferilor prinși băuți la volan. S-au înscris doar trei conducători auto

La Nisporeni a fost dat startul programului de reeducare a șoferilor prinși băuți la volan. S-au înscris doar trei conducători auto

La Nisporeni a demarat astăzi programul privind reeducarea șoferilor prinși băuți la volan. Trei conducători auto au aplicat în speranța că-și vor recăpăta permisul de conducere. Până a se urca din nou la volan, aceștia trebuie să participe la 12 sesiuni atât individuale, cât și de grup, între care vizita la morgă sau spital.

„Prima sesiune este să ne cunoaștem mai bine pentru a ne schimba. La consumarea alcoolului devii foarte agitat, curajos, puternic, ți se pare că toată lumea este a ta și atunci nimeni nu te poate opri, dar trecând programul tu vei realiza că a te urca beat la volan este o crimă.”

Pentru a participa la program, conducătorii auto trebuie să achite 4000 de lei, apoi să completeze o cerere la Biroul de Probațiune din localitate.

„Programul este structurat în 12 sesiuni, trei individuale și nouă de grup. Și pentru că în grup trebuie să fie cel puțin șapte participanți, noi ne-am consultat la nivel național și am decis că sesiunile de grup le vom face în parteneriat cu participanții de la biroul de probațiune din Ungheni,” a afirmat consilierul Biroului de Probațiune Nisporeni, Eudochia Munteanu.

O sesiune individuală durează 40 de minute.

„-Cine este vinovat, tu sau altcineva?

-Da, eu.

-Dar de ce te simți tu vinovat?

– Pentru că am consumat alcool.

-Și te-ai urcat la volan?

-Da, deja e clar că acest lucru am făcut.

-Deci, precum am spus acesta este confidențial și va fi anexat la dosar.”

La fiecare sesiune individuală, consilierul abordează diferite teme, între care scopul programului și modul în care va fi derulat.

Următoarea sesiune, care va fi una de grup, va avea loc săptămâna viitoare. Aceasta se va desfășura la Centrul de Medicină Legală din Chișinău. Acolo, timp de cinci ore, participanții vor spăla cadavre, vor asista la autopsia lor și vor face curățenie pe teritoriul instituției. Ulterior, șoferii prinși băuți la volan vor acorda asistența medicală victimelor accidentelor rutiere. Aceștia trebuie să frecventeze toate ședințele, în caz contrar vor fi excluși din program. La final, beneficiarii vor primi un certificat în baza cărora își vor recăpăta dreptul de a conduce vehicule.

„În baza certificatului acesta, persoana poate deja să-și redobândească permisul de conducere, adică va fi exclus din baza de date și i se va elibera permisul de conducere,” a menționat consilierul Biroului de Probațiune Nisporeni, Eudochia Munteanu.

Noul model de reabilitare a șoferilor prinși băuți la volan este parte a pachetului de legi anti-alcool, aprobat anul trecut de Guvernul condus de Pavel Filip. Potrivit actului, cei care urcă la volan în stare de ebrietate, rămân fără permise de conducere până la pronunțarea hotărârii judecătorești. În care în care instanța suspendă carnetul, aceștia își pot recupera permisul doar după ce trec programul. Cei cărora li se anulează permisul, pe lângă program, mai trebuie să susțină iarăși examenele auto.