Mai multe edificii au fost verificate de pompieri. Casa de Cultură din Isăicani, adevărat pericol pentru oameni

Mai multe edificii au fost verificate de pompieri. Casa de Cultură din Isăicani, adevărat pericol pentru oameni

Tragedia de la Otaci, unde acum trei săptămâni, un bloc s-a prăbușit preț de câteva minute i-a pus pe jar și pe angajații din cadrul Secției situații excepționale Nisporeni, care astăzi au mers în inspecție la mai multe clădiri din raion. Aici vorbim de casele de cultură, școlile, și grădinițele din satele Soltănești, Bărboieni, Valea Trestieni, Boldurești, Brătuleni, dar și Isăicani. În urma verificărilor, s-a constatat că doar Casa de Cultură din Isăicani reprezintă un adevărat pericol pentru oameni, mai ales că, riscă să se prăbușească.

Aici observăm că sunt frisuri care se văd foarte bine, sunt care răzbat și în partea cealaltă a peretelui. Observăm și acolo o frisură în perete foarte evidențiată.”

Astfel arată Casa de Cultură din satul Isăicani. Salvatorii spun că clădirea se află într-o stare deplorabilă.

”Necesită o reparație capitală sau dacă va fi nevoie de luat o decizie să demoleze și să ridice altă casă de cultură, deja în dependență ce hotărâri se vor lua. Vizual prezintă un pericol, dar cel mai bine expertiza tehnică va da o soluție. Într-adevăr se vede că ea prezintă un pericol real, e într-o stare deplorabilă,” a comunicat șeful Serviciului prevenții al DSE Nisporeni, Igor Josan.

Cele spuse de salvatori sunt confirmate și de săteni.

La noi casa de cultură este clădită din anii 1964. De atunci nu s-a mai făcut niciodată reparație capitală. Uite, aici plouă și în colțul cela tot timpul plouă, pe aici la temelie vine apa. Când venim la lucru peste tot e apă, în partea aceea tot e apă, deasupra plouă.”

Necesită reparație capitală și este chiar un pericol mare pentru toți care intrăm aici zi de zi, pentru copii care vin aici. Peste tot plouă, plouă în coridor. Când vremea e ploioasă și vin aici pe jumătate este cu apă și trebuie să strâng apa, în bibliotecă aici tot plouă.”

Asta trebuie reparată pentru cultură, pentru un tineret, pentru toate celea.”

Plouă înăuntru și trebuie de reparat, acoperiș trebuie nou.”

În ce privește restul instituțiilor inspectate, totul este în ordine, spun salvatorii.

”Astăzi am examinat mai multe obiective din localitățile raionului Nisporeni și în urma examinării am constatat că sunt multe obiecte care sunt într-o stare cât de cât satisfăcătoare și nu prezintă pericol,” a menționat șeful Serviciului prevenții al DSE Nisporeni, Igor Josan.

În data de 19 iunie, un bloc cu nouă nivele s-a prăbuşit la Otaci. Din fericire, nimeni nu a avut de suferit, întrucât toți oamenii au fost evacuați la timp.