Nisporenienii au mers la cimitire pentru a cinsti amintirea celor răposați

Nisporenienii au mers la cimitire pentru a cinsti amintirea celor răposați

Nisporenienii și-au comemorat astăzi morții. De Paștele Blajinilor, cel mai vechi cimitir din orașul Nisporeni s-a transformat într-un adevărat furnicar. Sute de oameni au venit la locurile de veci ale celor dragi pentru ai pomeni. Dacă unii au ascultat recomandările preoților și au venit la cimitir doar cu strictul necesar, alții nu au ezitat și au întins în preajma mormintelor mese copioase.

Dacă pentru unii, Paștele Blajinilor este un prilej de a-și revedea rudele, pe  Liubovi Roman în vârstă de 60 de ani am găsit-o singură. Copii femeii sunt plecați peste hotare.  Femeia spune că a venit la mormântul tatălui său.

”Am venit la tata, că mama e deja în alt cimitir, am fost ieri, dar astăzi deja am venit aici. Punem pe mormânt pomene, tămâiem prin jurul mormântului că așa se face și dăm o lumină de pomană de sufletul la aceștia duși din viață, în așa fel ne amintim de ei. Tata este mort din 1998, dar avem mai mulți morți, avem la toate cimitirele. Azi am venit singură,” a spus locuitoarea orașului Nisporeni, Liubovi Roman.
În mare parte, cei veniți la cimitir nu mai locuiesc de ani buni în raionul Nisporeni.

”La mama am venit, Ecaterina Ion, ea a trăit aici mulți ani, din 1963. Acum la zilele de pomenire revin la fel ca toți oamenii, să pomenim rudele și apropiații noștri.”

”Noi suntem aproape de Chișinău, la periferia orașului. La părinți să-i pomenim cu atât măcar să vedem, să ne aducem aminte odată în an.”
”Eu vin tare de departe, de la sudul Moldovei, vin că soțul meu e aici, soacra, socrul, buneii soțului și vin aici. Și vin în amintirea soțului, a decedat tânăr.”
Dacă mesele au fost doldora de bucate, pomenele –mai simple.

Da, venim să-i pomenim, i-am pomenit acolo la masă, aici cu părintele, cu preotul și apoi noi am venit și am turnat apaus, am dat pomenele, ce am dat de pomană? Iată, șervețele, cămașe, hălățele, ce avem și noi în gospodăria noastră.”
Toate celea și un ștergărel  și o pestelcuță și un ou roșu, de mâncare luăm, pârjoale, o bucățică de carne de miel, ei mă rog ce putem.”

Parohul Bisericii ”Adormirea Maicii Domnului” din Nisporeni, Petru Ciobanu spune că creștinii au grijă de morminte nu doar de Blajini.

”Văd că totuși cei care au rămas în viața au grijă de cei care au plecat din viața de aici, adormiți părinți, frați și rude al lor, alții văd că vin de la depărtare, alții din apropiere, alții vin aici și merg și în alte cimitire și în alte sate. Cei care au venit la cimitir trebuie să sărute crucea de la căpătâiul la care a venit la mama sau a tatălui,” a menționat parohul bisericii ”Adormirea Maicii Domnului” din Nisporeni, Petru Ciobanu.