Omagiu eroului Valeriu Dumbravă, care a căzut la datorie în războiul de pe Nistru. În memoria acestuia a fost organizat un turneu de volei

Omagiu eroului Valeriu Dumbravă, care a căzut la datorie în războiul de pe Nistru. În memoria acestuia a fost organizat un turneu de volei

În această duminică satul Ciorești din raionul Nisporeni a devenit gazdă pentru rudele, prietenii și pentru toți cei care l-au cunoscut pe Valeriu Dumbravă, eroul căzut la datorie în războiul de la Nistru. Autoritățile locale au organizat în cinstea eroului un turneu de volei. La eveniment au fost prezenți angajați ai Ministerului Afacerilor Interne, dar și reprezentanți ai conducerii raionului Nisporeni.

De dimineață, rudele dar și prietenii lui Valeriu Dumbravă, au venit la mormântul eroului pentru a depune flori în memoria acestuia.

”Important pentru noi cei care suntem în viață este să păstrăm memoria vie a acestui erou și a tuturor eroilor care care au căzut pe câmpul de luptă. Dumnezeu să-l ierte pe Valeriu Dumbravă și noi cu toții să trăim permanent și să-i păstrăm memoria acestui erou național,” a declarat primar comunei Ciorești, Valeriu Guțu.

”A câta oară venim și ne închinăm la mormântul eroului dumnevoastră, la mormântul colegului nostru care este și va fi Valeriu Dumbravă. A spus domnul primar că războiul nu e bun, dar să știți că el selectează eroii adevărați, selectează bărbații,” a spus fostul camarad al eroului, Constantin Covrig.

 

Un omagiu marelui erou i-a adus și președintele raionului Ghenadie Verdeș, dar și deputatul democrat Vasile Bîtca.

”Am fost și eu și sunt participant la luptele de pe Nistru și mă bucur enorm că administrația publică locală are în continuare grijă de acești eroi căzuți la luptă, practic pentru dătorie față de patrie. Să știți că nici un erou, nici un participant la luptă nu au făcut-o din propria inițiativă, dar au făcut-o la un ordin,” a declarat deputat PDM, Vasile Bîtca.

 

”Dragi, camarazi ai lui Valeriu Dumbravă, eu cu un deosebit respect, vă salut pe toți. Într-adevăr este un eveniment important și salut modul de organizare a autorităților locale, a instituției publice, Valeriu Dumbravă, o instituție care a luat numele unui erou, iar eroii nu trebuie uitați, iar la acest eveniment sunt sigur că eroii nu nu sunt uitați. A lăsat o istorie, iar istoria nu trebuie uitată, și-a depus viața, un sacrificiu, ca noi astăzi să trăim în libertate sub un drapel, sub un imn,” a afirmat președintele raionului Nisporeni, Ghenadie Verdeș.

Ulterior evenimentul s-a mutat în sala de sport a gimnaziului din localitate, unde a fost organizat un turneu de volei în memoria acestuia.

”Astăzi se organizează acest turneu în memoria unui colaborator de al nostru decedat pe câmpul de luptă. A activat în brigada Fulger, a fost un tânăr angajat care de asemenea i-a plăcut sportul, îndeosebi voleiul unde cum se vede și în ziua de astăzi se organizează acest turneu în memoria dumnealui. Este un eveniment foarte important  pentru tânăra generație, deoarece noi la rândul nostru arătăm că sportul este viață,” a menționat ofițerul brigăzii Fulger, Oleg Induit.

Despre el am auzit că a fost un erou foarte bun, am auzit că a luptat pentru viitorul țării și pentru viitorul nostru. Am auzit că practica acest sport. Suntem 9 echipe. Jucăm în memoria lui.”

Sunt aici ca să reprezint școala noastră, să reprezint și numele lui Valeriu Dumbravă, eroul nostru, eroul satului care a luptat în timpul războiului de pe Nistru.  Îi plăcea sportul, voleiul la fel a fost unul dintre sporturile lui preferate.”

În timpul războiului, la 3 aprilie 1992,  Valeriu Dumbravă, împreună cu alți trei camarazi de luptă, îndeplinind o misiune de luptă în satul Gâsca municipiul Bender, au nimerit într-o ambuscadă întinsă mișelește de bandele mercenarilor. Ca rezultat automobilul condus de erou a fost incendiat, iar cei patru polițiști au ars de vii.