Ploaia cu grindină a făcut prăpăd în trei sate din raionul Nisporeni. Câteva sute de hectare de culturi agricole, livezi și vii au fost distruse

Ploaia cu grindină a făcut prăpăd în trei sate din raionul Nisporeni. Câteva sute de hectare de culturi agricole, livezi și vii au fost distruse

Ploaia cu gheață de noaptea trecută a făcut prăpăd în satele Bursuc, Cristești și Iurceni din raionul Nisporeni. Aceasta a compromis roada a sute de hectare de culturi agricole și livezi. Cea mai afectată localitate, însă este Cristești.

 Pe Serghei Vistarov, de 39 de ani, din satul Cristești, se plânge că  cele trei hectare de viță-de-vie au fost distruse de grindină. Agricultura este unica sursă de venit a familiei, iar acum bărbatul nu știe cu ce își va întreține nevasta și cei doi copii.

”Cred că o să plecăm peste hotare, îmi cer scuze pentru emoții. Eu altă sursă de venit nu am, doar ceea ce vedeți, eu am muncit, cum să supraviețuiesc mai departe? Uitați-vă și dumneavoastră ce pot să mai culeg de aici? Noi înțelegem că aceasta e natura, dar nu înțeleg de ce nu s-au dat rachete antigrindină, nu s-a întreprins nici o măsură, ploua așa de tare că era mai multă gheață decât apă,” a spus agricultorul din satul Cristești, Serghei Vistarov.

Localnicii se plâng că nu doar strugurii au fost distruși, dar și lăstarii plantațiilor.

„Sunt proprietarul acestei vii, priviți ce s-a întâmplat noaptea trecută, grindina a distrus totul, nu a rămas nimic din struguri și vița e afectată. Nu știm ce urmează, dar e rău de tot.”

„Priviți, această viță este foarte distrusă, dar e vița care trebuie lăsată pentru roadă de anul viitor. Acum trebuie să ne consultăm cu specialiștii agronomi să vedem ce spun dacă mai există o șansă, să le stropim cu ceva chimicale să le salvăm, dar și acestea costă, însă acum am rămas fără bani

Totodată, porumbul, dar și floarea-soarelui au fost afectate. Păgubașii susțin că acestea ar fi fost salvate, dacă Serviciul Antigrindină și-ar fi făcut treaba.

 „Este afectată și floarea-soarelui într-o cantintatea mai puțină, însă la fel a fost ruptă.”

 „Noi eram pe deal la fân când a început ploaia, nu s-a auzit nici o bubuitură. Este în deal la Ciuciuleni punct rachetar antigrindină, este și la Ungheni, dar nu s-a auzit nimic, nimeni nu  dat nici-o rachetă. A bătut piatra și gata se usucă plantanțiile. Noi anul acesta porumb nu vom avea, sunt slabe șanse să fie câte unul pe rând.”

 „Uitați-vă și dvs. ce pot să mai culeg din acest porumb? Nu a dat nimeni nici-o rachetă antigrindină. Cât a plouat am stat afară și nu s-a auzit nimic. Acest lucru înseamnă că autoritățile care se ocupă de utilizarea rachetelor nu au fost informați sau ei nu au vrut, ori intenționat au făcut acest lucru.”

Nici edilul localității nu se va bucura de roadă. Alexei Secrieru susține că plantația viticolă, dar și livada de prune au fost nimicite de ploaia cu gheață.

„După cum vedeți toți pomii au fost afectați, nu este o prună care să nu fi fost atinsă de piatră și căzute jos. Priviți cât de tare a lovit piatra că tocmai au rupt și ramurile copacilor,” a menționat primarul satului Cristești, Alexei Secrieru.

 

Primarul afirmă că nu poate ajuta păgubașii, pentru că în fondul de rezervă al instituției pe care o gestionează sunt acum numai șapte mii de lei. Totuși, edilul are o soluție.

„Primăria a făcut demersul către președintele situațiilor excepționale raionale. Mâine dimineața la ora 8:30 vom înainta demersul ca să fie ajutați după posibilități agricultorii din localitate. Sperăm că vor fi receptivi cei de la Consiliul Raional Nisporeni și guvernul,” a afirmat primarul satului Cristești, Alexei Secrieru.

Mâine, autoritățile locale, dar și cele raioanele se vor întruni în ședință pentru a evalua pagubele.