Prânzuri calde pentru bătrânii din satul Bălăurești. Un bărbat din localitate a deschis cu forțele proprii o cantină socială

Prânzuri calde pentru bătrânii din satul Bălăurești. Un bărbat din localitate a deschis cu forțele proprii o cantină socială

De mai bine de cinci ani, vârstnicii din satul Bălăurești au parte de luni până vineri de prânzuri calde. Asta după ce un consătean de al lor a decis cu forțele proprii să deschidă o cantină socială. De mâncarea delicioasă se bucură 23 de bătrâni, dintre care la 15 persoane, bucatele sunt livrate chiar la ei acasă de către asistenții sociali. Mărinimia lui Leon Buza i-a molipsit și pe alți săteni, care periodic donează alimentele necesare.

Leon Buza spun că ideea de a le oferi oamenilor un prânz cald și delicios i-a venit acum câțiva ani. Chiar dacă mai întâmpină dificultăți, bărbatul se mândrește că poate face bătrânii fericiți.

”Știind care este situația în sat, câți oameni sunt nevoiași și au nevoie de ajutor,  am hotărât să facem o asociație obștească să pregătim mâncare odată în zi în afară de sâmbătă și duminică la 25 de persoane. Situația este foarte grea la o anumită categorie de oameni din sat. Nouă ne vine foarte greu  să menținem această cantină deoarece nu primim bani din buget pentru că nu prevede legislația și datorită donațiilor care ne dau oamenii din sat și datorită contribuției familiare menținem această cantină,” a menționat fondatorul cantinei, Leon Buza.

Chiar dacă nu primesc nici un leu pentru prepararea mâncării, bucătăresele afirmă că de fiecare dată gătesc din tot sufletul.

O preparăm ca acasă, cu prăjitură cu ce avem aici, dar ne străduim ca mâncarea să fie ca acasă. Cantitățile facem după cum mănâncă, aici pot să ceară și a două oară. Celor de prin sat le dăm căldărușele pe care le avem, dacă aveam vase mai mari, dar deja în ce avem.”

Bătrânii care frecventează în fiecare amiază cantina spun cu lacrimi în ochi cât de mulțumiți sunt de această masă gratuită.

Mâncăm ce ne dă borș, zeamă, felul doi.”

”Mâncarea este foarte bună, eu tot mănânc aici și e foarte bună, foarte gustoasă.”

Mâncăm ca la  noi acasă, mâncarea e gustoasă. Lumea a mai adus mâncare, mai mănânci aici și te m-ai întărești și îți pare bine.”

Dacă unii dintre aceștia au posibilitatea să se deplaseze la cantină, alții 15 așteaptă prânzul la ei acasă. Cei care le livrează bucatele sunt asistenții sociali.

”Noi și iarna și vara pe ploaie le aducem bucatele, așa trebuie că vom ajunge și noi bătrâni. Sunt și oameni țintuiți la pat, avem câte 10 persoane. În afară de asta deja tăiem lemne mai aduce o căldare de apă.”

Beneficiarii spun că știu deja că la ora prânzului, pragul casei va fi trecut de asistenții sociali.

Întotdeauna mi-a plăcut, îi bun pentru noi neputincioșii, mie îmi pare bine, eu sunt invalid a doua grupă.”

Îmi place mâncarea –în fiecare zi mănânci?- Da. Mi-a placut mâncarea.”

Locuitorii din sat sunt mândri de asemenea fapte și donează și ei produse alimentare pentru bătrânii nevoiași.

Iată nimeni nu s-a apucat de la noi din sat să facă așa ceva să-i stringă pe cei care nu pot da dumnealui cu inima lui, puterea lui face treabă. Când mai puteam mă mai duceam și eu că am avut vecini bătrâni, dar acum dacă nu mai pot.”

Noi contribuim cu ceea ce putem face, facem  o binefacere, un mic ajutor.”

”Nu putem să ne lăudăm cu ce am putut am ajutat și cu ce vom putea vom mai ajuta.”

Cantina a fost fondată la data de 1 noiembrie 2014.