Primul caz de meningită din acest an. Un copil de aproape doi ani, a fost internat la spital, după ce a contractat această infecție

Primul caz de meningită din acest an. Un copil de aproape doi ani, a fost internat la spital, după ce a contractat această infecție

Noul an a adus primul caz de meningită din raionul Nisporeni. Un băiat, de apoape doi ani, din satul Isăicani, a ajuns în stare gravă la spital, după ce a contractat boala. Medicii afirmă că pacientul se simte acum mai bine, iar viața lui este în afara oricărui pericol.

Mama băiatului povestește că acesta avea febră, iar pe piele i-au apărut erupții. Inițial, femeia a crezut că feciorul ei are o simplă răceală. Așa că, a solicitat ajutorul medicilor de pe ambulanță, abia a doua zi, atunci când starea copilului său s-a agravat.

„Pe data de 10 ianuarie, pe la orele 4 seara, el s-a sculat cu temperatură, palid. Ne-am gândit că e o simplă răceală și apoi toată noaptea a vomitat, iar vineri, pe data de 11 am chemat ambulanța și am ajuns la destinație și mi s-a spus că are meningită. Ne-am gândit că e o infecție, că i-a apărut erupții pe piele, agaleș, dormea mai mult, nu mânca,” a povestit  mama pacientului, Daniela Ciobanu.

Medicii afirmă că micuțul era în stare gravă, atunci când a fost transportat cu ambulanța la spital.

„În stare gravă, reacționa slab la stimuli, cu febra 38, tuse, erupția de acum era prezentă cu o zi înainte, dar mama s-a adresat tardiv. În orice caz a fost o formă mai ușoară nu atât de fulminantă, cum sunt alte forme fulminante. Acolo, deseori chiar și cu tratament intensiv cazul este letal. În cazul dat copilul a avut noroc, imunitatea i-a fost mai bună, ”  a afirmat medicul infecționist al Spitalului Raional Nisporeni, Angela Ursu.

Medicii au prelevat analize de la toți membrii familiei bolnavului. Este vorba de alți trei copii și părinții lor. Iar rezultatele vor arată dacă aceștia au contractat sau nu infecția.

„Focarul dat de unde este copilul, din familia dată este sub supraveghere, s-au făcut analizele corespunzătoare pentru a vedea dacă și ceilalți copii sunt infectați cu acest meningococ, se duce supravegerea timp de 10 zile, încă nu avem rezultatele, ele încă se colectează, se duc la Ungheni, de acolo ne vine confirmarea dacă este infecția meningococică sau nu este meningococică, ” a comunicat medicul de familie al Centrului de Sănătate Nisporeni, Silvia Ibriciuc.

Doctorii recomandă persoanelor să le ceară neapărat ajutorul, atunci când observă primele simtome ale acestei infecții adică durerea în gât, nasul înfundat, febra și cefaleea.

„Este necesar ca părinții, de cum apare la copil febra, erupțiile cutanate să fie atenți, mai ales, că avem această infecție pe teritoriul raionului, să se adreseze numaidecât la lucrătorii medicali, pentru a fi internați, căci este obligatoriu să fie internați aceste persoane cu infecție meningococică, ” a recomandat medicul de familie al Centrului de Sănătate Nisporeni, Silvia Ibriciuc.

De Crăciunul pe stil vechi, un băiețel de șase ani, din satul Costuleni, raionul Ungheni a decedat, după ce s-a îmbolnăvit de meningită. Boala se transmite de la o persoană la alta prin tuse, strănut sau sărut. Aceasta atacă membrana, care învelește creierul, iar dacă nu este tratată la timp, duce la decesul persoanei.