Șapte persoane, reținute pentru trafic de copii. Timp de 16 ani au obligat minorii să cerșească

Șapte persoane, reținute pentru trafic de copii. Timp de 16 ani au obligat minorii să cerșească

Timp 16 ani au impus minori să cerşească, sau să le vândă bunurile în stradă. Este vorba despre şapte persoane din Republica Moldova, dintre care şase sunt de etnie romă, orginari din satul Vulcănești, raionul Nisporeni. După ce le deposedau de actele de identitate, victimele erau duse în Ucraina, Federaţia Rusă şi Belarus. Suspecţii, originari din raionul nostru, au fost reţinuţi de oamenii legii pentru trafic de copii.

 

“Persoanele respective recrutau minori, în primul rând, ulterior persoane cu dizabilităţi, prin înşelăciune le spuneau că vor activa în muncă, ulterior le puneau ori la muncă ori la cerşit. Erau puse să vândă ceasuri, pe teritoriul Federaţiei Ruse, Belarus şi Ucraina, şi respectiv, să cerşească”, a comunicat procurorul PCCOCS, Tatiana Rutcovschi.

Una dintre victimele suspecţilor a fost recrutată în anul 2003, la vârsta de 16 ani. Tânăra a reuşit să fugă şi să povestească oamenilor legii despre suferinţele la care a fost supusă.

“Timp de zece ani dumneaei s-a aflat în exploatare. Ea muncea, sau prin cerşit, toţi banii erau încasaţi de persoanele respective. Ei îi rămaneau doar pentru alimente”, a spus procurorul PCCOCS, Tatiana Rutcovschi.

Prin acelaşi coşmar au trecut şi alte adolescente. Deocamdată, numărul exact al victimelor nu se cunoaşte. În acest caz oamenii legii au reţinut şapte persoane, trei bărbaţi şi patru femei.

“La momentul de faţă trei sunt sub arest preventiv şi patru în arest la domiciliu. Vârsta este între 35 şi 60 de ani şi riscă o pedeapsă cu privaţiune de libertate pe 20 de ani, sau detenţie pe viaţă”, a menționat procurorul PCCOCS, Tatiana Rutcovschi.

În urma percheziţiilor, la domiciile suspecţilor au fost găsite acte de identitate ale mai multor potențiale victime, precum și 700 de mii de lei.