Satul Grozești a fost gazda Campionatului Național de Orientare. La competiție au participat 300 de sportivi

Satul Grozești a fost gazda Campionatului Național de Orientare. La competiție au participat 300 de sportivi

 

Și-au demonstrat atât starea fizică, cât și abilitățile intelectuale. Aproximativ 300 de sportivi de diferite categorii de vârstă au participat în acest wekeend la Campionatul Național de Orientare, competiție care constă în parcurgerea contra timp a unui traseu stabilit, marcat pe hartă, prin atingerea punctelor de control. Concursul a avut loc în satul Grozești și a durat două zile. Cei mai buni sportivi s-au ales cu diplome, trofee și medalii.

Participanții au avut de înfruntat două probe de orientare – una individuală, iar cealalaltă în echipă. La prima probă, doar cu o hartă și o busolă în mâini, aceștia au avut de parcurs un traseu necunoscut într-un timp cât mai scurt posibil. Ajunși la finish, sportivii au recunoscut că se așteptau la o probă mai dificilă.

Cursa nu a fost atât de grea, important trebuia să fii atent la toate drumușoarele. – Și cum crezi că te-ai descurcat? – Foarte bine, după câte antrenamente am făcut foarte bine.”

’’Un pic a fost grea. A fost multe încurcături și trebuia să fugi dacă te-ai greșit să te întorci înapoi. – Și tu cum te-ai descurcat? – Bine.”

’’Cred că cursa nu a fost grea. Așa a fost bine, interesant. Nu erau obstacole grele, a fost interesant.”

La competiție au participat și veteranii acestui sport care îl practică de mai bine de zece ani.
’’Am 63 de ani și sunt din orașul Tiraspol. Acest tip de sport este în primul rând sănătate, în al doilea rând, este un grup de prieteni și în al treilea rând uiți de toate problemele pe care le ai acasă, la muncă, în familie. Le recomand tuturor.”

’’Eu am 61 de ani. Aceasta este viață, acesta este pur și simplu viața mea. Ne lungește viața, ne amintim de tinerețe și primesc o mare satisfacție. În primul rând, gândești mai bine, sportul aduce doar bine. Este un oraș frumos, este plăcut să privești. Drumuri bune, a fost ușor să ajungem și o lume foarte primitoare.”

Antrenorii sportivilor spun că fiecare elev în parte s-a pregătit mult timp pentru a face față campionatului.

”Am venit cu numai 40 de copii, tineri. Muncim ani de-a rândul ca să crească performanța de orientare și sperăm că și astăzi vom avea rezultate. Este iubit de copii sportul de orientare sportivă, participăm la majoritatea Campionatelor și Competițiilor Republicane,” a spus  antrenorul la școala de sport din Sângerei, Gheorghe Mereuță.

’’În echipă avem 27 de copii și Grozești și Bărboienii incluși și am format o singură echipă,  care reprezintă școala sportivă din Nisporeni. Noi sperăm la mai bine, am văzut că medaliile sunt multe și frumoase și sperăm una, două,” a menționat antrenorul  filialei de sport Grozești, Geta Stroiescu.

În cadrul celei de a doua probă, sportivii din cadrul aceluiași club și-au unit forțele și s-au întrecut deja la nivel de echipe. Această etapă a campionatului presupunea ca fiecare membru din echipă să parcurgă un traseu diferit și să puncteze locurile punctate pe hartă. Ulterior, acesta trebuia să predea ștafeta celuilalt membru din echipă.

De această dată traseul nu a fost unul atât de ușor, au spus sportivii.

A fost bine destul de ușor pe drumuri sunt un pic de pietre și asta un pic m-a încurcat, dar totodată au fost și drumuri bune. Pentru mine eu m-am descurcat bine eu m-am întrecut pe mine însumi într-un mod oarecare.”

”A fost o distanță destul de grea din cauza că drumurile au fost rele cu risc și totodată au fost denivelări. Distanța a fost interesantă, mi-a plăcut foarte tare să alerg chiar am primit o satisfacție de la traseu.”

La proba individuală, categoria 10-16 ani, premiul mare a fost câștigat de sportiva Alina Colbina.

’’Eu am ocupat la labirint battle primul loc. Destul de greu a fost, dar eu am încercat să mă întrec pe mine însăși. Aici este destul de plăcut și drumul este bun.”

Iar la categoria 21-80 de ani,  primul loc la ocupat Ion Famiciov din Tiraspol.

”În principiu a fost organizat nu rău, fără greșeli, a fost un sat frumos, în principiu a fost bine. Simt bucurie, astăzi noi am câștigat și ștafeta cu fartele și comanda mea, super.”

Învingătorii la concursul echipelor au fost sportivii din Tiraspol.

”Noi am câștigat la categoria 21 E, categoria de elită locul întâi Campionii Moldovei. Noi aici venim ca să primim fericire, satisfacție, mișcare. Competiția nu au fost efectuate rău și noi suntem mulțumiți.”

Unul dintre organizatorii evenimentului, Andrei Golovei a mulțumit ministerului de resort pentru susținerea de care a avut parte pregătirea acestui eveniment.

”Este Campionatul Republicii Moldova la orientare sportivă. Este primul eveniment din seria de campionate care va fi în acest an. Partener la eveniment este desigur Ministerul Educației și Cercetării și Culturii care ne-au asigurat cu diplome și medalii. Unde cei mai buni vor fi decorați,” a comunicat organizatorul principal, Andrei Golovei.

La eveniment au participat sportivi din 22 de raioane.