Satul Grozești din raionul Nisporeni va fi unit cu localitatea cu același nume din România  printr-un pod

Satul Grozești din raionul Nisporeni va fi unit cu localitatea cu același nume din România printr-un pod

Satul Grozești din raionul Nisporeni și cel cu același nume din România, situate pe ambele maluri ale Prutului și  divizate înainte de ce-al doilea Război Mondial, vor fi unite din nou. Se va întâmpla printr-un pod, care va fi construit peste râu. Anunțul a fost făcut de către premierul, Pavel Filip în cadrul unei ședințe comune a Guvernelor celor două țări, care a avut loc la București.

„Urmează să ne mișcăm mai rapid și pe podul rutier de la Ungheni. În acest sens am vorbit și despre alte poduri, cum ar fi cel de Grozești și dinco eți efectele de emoție, pentru că și Ungheniul și Grozeștiul sunt localități, care au fost divizate, pentru că și pe partea stângă și pe partea lo de efectele practice sunt și efectele simbolice sau dacă vr dreaptă a Prutului avem localități cu aceiași denumire,” a declarat prim-ministrul Republica Moldova, Pavel Filip.

Cristina Răzvanț, originară din comuna Grozești de peste Prut, locuiește de mai bine de 20 de ani în  localitatea cu aceiași denumire din raionul Nisporeni. Femeia spune că dacă cele sate vor fi reunite printr-un pod, atunci ea își va putea vizita aproape zilnic rudele din România.

„Visul meu de când m-am căsătorit era să ajung și eu acasă în 10 minute. Eu  ca să merg acum acasă la tata, plec dimineață de aici, ajung în Iași undeva la ora 11, am spre casă acum după amiază, deci pentru un traseu de 100 de kilometri maxim mie îmi trebuie o zi întreagă,” a menționat  locuitoarea satului Grozești, raionul Nisporeni, Cristina Răzvanț.

Noutatea a bucurat și alți locuitori ai satului Grozești din raionul Nisporeni. Aceștia spun că noul pod va scurta drumul lor până în țara vecină.

„Înainte prin părțile acestea a fost pod, spun bătrânii. Cu atât mai bine că acum toți se duc, tinerii noștri or veni mai repede acasă. Așa trebuia să înconjurăm ori pe jos pe la Albița, ori pe la Sculeni, dar așa cine nu vrea aici aproape?”

„Era un pod făcut din scânduri și apoi mergea pe sârmă nu știu cum. Părerea mea este că trebuie să trăiască bine lumea și de aici de pe malul acesta și ceilalți. Dacă ne-a trebui, noi acești bătrâni deacum nu știu, dar tineretul de ce nu?”

  Autoritățile publice locale afirmă că acesta va contribui la dezvoltarea economică a satului.

„Ne dă o speranță, că într-adevăr acest proiect transfrontalier, va fi unul, care va fi implementat din partea ambelor Guverne și vor fi programe guvernamentale în acest domeniu, pentru că acesta ne va ușura și drumul spre Uniunea Europeană, în primul rând și aspectul care îl enumaresem mai sus, și anume acel economic, probabil se va dezvolta,” a afirmat primarul satului Grozești, raionul Nisporeni, Silvia Crîșmaru.

Cele două sate cu aceiași denumire din Republica Moldova și din România au fost un tot întreg și unite printr-un pod. Acesta fost distrus după ce-al doilea război mondial, iar localitatea Grozești a fost divizată.