Șoferii scot din buzunare mai mulți bani pentru asigurările auto. Din 1 iulie,  RCA s-a scumpit cu 8%, iar polița externă Carte Verde cu 3%

Șoferii scot din buzunare mai mulți bani pentru asigurările auto. Din 1 iulie, RCA s-a scumpit cu 8%, iar polița externă Carte Verde cu 3%

Prețuri mai mari la asigurările obligatorii de răspundere civilă auto. Acestea au fost majorate de la întâi iulie cu până la opt la sută, potrivit Comisiei Naționale a Pieței Financiare. Astfel, pentru o asigurare auto tip RCA, șoferii trebuie să plătească puțin peste 700 de lei, iar pentru polița externă Carte Verde, prețul variază 30 și în jur de 520 de euro.

 Unii șoferi din orașul Nisporeni spun că nu cunosc despre scumpirea asigurărilor auto, alții însă spun că nu sunt încântați de noile prețuri.

 „- Cunoașteți cu cât s-a majorat?

-Nu, nu țin minte exact.

– Când v-ați făcut ultima asigurare?

-În decembrie. Cred că e mult în comparație cu economia țării noastre. Dacă eram în Europa era puțin, dar pentru noi e cam mult.”

„- Ce părere aveți despre această majorare?

-Nu e chiar bună, dar nu avem încontro. E neplăcută treaba aceasta.”

„Lasă să fie majorate cu 200 de lei, dar să fie cu folos. Șoferul plătește asigurarea, dar în caz de accident, compania de asigurări să plătească, să acopere cheltuielile.”

Reprezentanții companiilor de asigurări din urbă, spun că prețul RCA-urilor depinde de clasa bonus a șoferului, adică anii de experiență și numărul penalităților din partea poliției, dar și de capacitatea cilindrică a motorului vehiculului.

„Motivele pot fi diverse, se mărește numărul accidentelor și companiile de asigurări suferă pierderi majore, din această cauză se mărește. Diferența poate fi de 300 de lei pentru o asigurare, de exemplu pentru un client poate să coste 350 de lei, iar pentru altul 700 lei, în depedență de statutul șoferului. Iar Cartea Verde pentru zona treia-Europa costă 720 de lei pentru 15 zile,” a spus managerul companiei de asigurări, Victor Postu.

De asemenea, aceștia mai spun că cele mai solicitate asigurări obligatorii sunt cele interne, iar polițele externe mai mult în perioada estivală, când oamenii plec în vacanță peste hotare.

”Cele mai solicitate sunt asigurările auto interne obligatorii. Oamenii deja s-au obișnuit că este obligat să-și facă la timp asigurarea fiindcă în primul rând se pedepsește legal, în al doilea rând sunt situații imprevizibile și atunci când se pomenesc într-un accident rutier, trebuie să achite despăgubirile din propriul buzunar,” a menționat managerul companiei de asigurări, Victor Postu.