Troița din Iurceni, restaurată. Pentru restabilirea monumentului istoric au fost colectați bani

Troița din Iurceni, restaurată. Pentru restabilirea monumentului istoric au fost colectați bani

Monumentul, ridicat acum 76 de ani s-a schimbat la față. Renumita Troița din lemn de la Iurceni a fost restabilită, iar de astăzi este gata să își primească vizitatorii. Bijuteria comunei Iurceni a fost restaurată la inițiativa membrilor Asociației “Fapte, nu vorbe”, care și-au asumat această misiune acum un an.

Troița are o lungime de trei metri și o lățime de un metru și este confecționată din lemn de stejar. Se presupune că aceasta a fost confecționată în perioada anilor 1942-1942. Istoria spune că în perioada Sovietică a fost un ordin de a scoate toate troițele din comuna Iurceni, iar acest monument a fost salvat de locuitorii comunei, care l-au dus pe ascuns în curtea bisericii din localitate. Sătenii spun că Troița este ca o carte de vizită a comunei.

”Astăzi, în haine noi restaurată a sosit iarăși la noi în sat. Este o bijuterie care trebuie să ne aplecăm și să ne mândrim că avem așa lucru minunat în sat. La prezent iată când a sosit oaspetele drag la Iurceni este foarte frumoasă și suntem mândri, mândri că avem așa o podoabă în sat.”

O țin minte de când aveam vârsta de șapte ani, eram copil mic era înălțată la ”Fântâna Mare” aici, la parcul care se află acum. Este o memorie și ca un muzeu istoric al satului Iurceni. Este un monument foarte frumos”.

 

Cel care a schimbat troița la față este meșterul popular Vasile Adam, din orașul Nisporeni. Sculptorul spune că lucrările de renovare au durat opt luni.

” Lucrarea nu a fost una ușoară, toate elemetele s-au păstrat, elementele au fost foarte bine gândite. Crucea a fost prelucrată în primul rând cu antiseptic și apoi ca să-i dăm semne de viață și ca să-i conserveze mai bine anturajul, a fost dată cu ulei, ceară. Noi am luat decizia să nu anexăm nici un fel de metal, nici un obiect străin, doar cu șindilă”,  a spus sculptorul, Vasile Adam.
Entuziaștii care au luptat la greu pentru restabilirea monumentului sunt membrii Asociației ” Faptă nu Vorbă”, care și-au asumat această misiune acum un an. Pentru acest lucru tinerii au lansat o campanie de colectare a fondurilor necesare pentru renovarea troiței.

”Pentru campanie noi nu am avut inițial nici un leuț. Toți banii pe care i-am cheltuit au fost din donațiile oamenilor. În primul rând este o datorie morală a noastră, a tuturor să facem pentru a aduce cinste înnaintașilor noștri, buneilor, străbuneilor. Este în primul rând și un obiect de istorie, o parte a patrimoniului, nu atât a raionului cât chiar național”, a afirmat  președintele Asociației  ”Faptă nu Vorbă”, Adrian Ungureanu.

Primarul comunei Iurceni, Ion Bocan susține că a venit rândul și administarției publice locale să contribuie la amenjarea monumentului, iar astfel va contribui financiar pentru amenajarea teritoriului adicent.

”Troița face parte unul dintre cele trei monumente care le avem în comuna Iurceni, protejate prin hotărâre de Guvern, în acea listă c a monumentelor protejate pe țară. Am adus-o și am instalat-o în această zonă unde este parcul de cultură românească, parcul ”Fântâna Mare” unde avem alături și muzeul localității, unde aici vom putea să o îngrijim, să o ținem în curățenie. Vom contribui cu amenajarea în părți a terenului și urmează să o întreținem pe viitor”, a mențioant  primarul comunei Iurceni, Ion Bocan.

Sculptorul principal al acestei troițe a fost Chirică Lupeca, iar unul din meșteri – Elisei Baltă, cetățean de onoare al orașului Nisporeni. Pe troiță este încrustată monograma Regelui Mihai I al României, dar și expresia „Nu uitați nici o clipă jertfa lor”. Troița de lemn, care se află în curtea bisericii Sfântului Arhanghel Mihail și Gavriil din Iurceni este un monument unic, cu o  valoare deosebită pentru comunitate. Ea a fost sculptată în lemn de stejar și a fost instalată, inițial, în parcul ”Fântâna Mare”. Ulterior, în timpul puterii sovietice, a fost scoasă de aici și dusă în spatele bisericii.